Entrevista

Jordi Ballart: "Fer un front unionista després del 21-D seria el suïcidi del PSC"

L'exalcalde de Terrassa avisa que el fitxatge d'Espadaler demostra la "deriva ideològica" del partit

Jordi Ballart, exalcalde de Terrassa.

Jordi Ballart, exalcalde de Terrassa. / ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN / TERRASSA

L'exalcalde de Terrassa, Jordi Ballart, considera que seria un greu error que el PSC decidís sumar-se a un eventual bloc unionista després de les eleccions del 21 de desembre. “Això seria el suïcidi polític del PSC”, ha assegurat en una entrevista concedida a l'ACN.

Ballart lamenta l'“acostament” que han fet els socialistes a aquest "front" liderat per dos partits que “van contra Catalunya” i assegura que en els propera comicis se sent “orfe” perquè hi ha un espai socialista i d'esquerres que “no el representa ningú”.

Ballart també lamenta el fitxatge de Ramon Espadaler pel PSC i diu que l'objectiu d'eixamplar l'espai polític no pot “pagar el preu” d'incorporar “una persona de dretes”. Això, segons Ballart, demostra la “deriva ideològica” del PSC.

En aquest context, Ballart recomana al PSC “tornar als valors fundacionals del 78” per tornar a expressar el pluralisme de la societat catalana. “Era un partit aglutinador i això s'ha trencat. Ja no té vocació de representar la majoria de catalans que volen un referèndum legal i acordat”.

De fet, l'excalcalde lamenta que els socialistes s'hagin “baixat del carro” del referèndum. “Si vols ser un partit central, majoritari i de govern t'has de posar al costat dels que et demanen poder votar”, ha insistit. Per a Ballart, el PSC ha perdut molts dels seus valors i no li sorprèn que altres segueixin els seus passos.

L'exalcalde de Terrassa també ha criticat el viratge del PSOE en aquest sentit i diu que malgrat que l'aposta inicial de Pedro Sánchez era “esperançadora”, el líder dels socialistes espanyols s'ha acabat sotmetent “a l'estratègia del PP per no perdre vots a la resta d'Espanya”.

Sense opcions per al 21-D

Aquest “gir a la dreta” del PSC deixa a Ballart “orfe” de cara als comicis del 21-D. “M'ho hauré de pensar molt i llegir bé tots els programes”, assegura. Ballart es defineix com un “socialista sense carnet” i lamenta que aquest espai no el representi ningú actualment.

Amb tot, Ballart considera que les eleccions “no resolen res” i creu que és imprescindible que hi hagi un “acord polític” per sortir de la situació actual. “Si després de les eleccions hi ha un resultat similar a l'actual, què passarà?”, es pregunta.

Segons l'exalcalde de Terrassa, un dels possibles escenaris que es poden donar és que un resultat “important” de l'independentisme del 21-D doni força a una negociació amb l'estat espanyol per convocar un referèndum “en condicions”. “No hem de caure en l'error de repetir el mateix”, insisteix.

Una justícia “polititzada”

Ballart també ha valorat la situació judicial que envolta el context polític català i lamenta la poca contundència del PSC a l'hora de condemnar l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium i de bona part del Govern català. “És intolerable que persones innocents que expressen els seus anhels vagin a la presó”.

L'exalcalde de Terrassa afirma que aquesta situació no es pot donar en “cap estat democràtic avançat” i deplora que el PSC preferís posar-se al costat del PP i de Cs en l'aplicació de l'article 155 de la constitució. “El PSC es va quedar curt perquè no és una decisió desproporcionada, és una injustícia enorme”.

En aquest sentit, Ballart denuncia que existeix una “convivència” clara entre el poder judicial i el poder polític i desconfia de la independència judicial. “Hi ha una justícia sotmesa a l'estratègia del PP”, assegura.

Sense suport a les polítiques d'esquerres

L'exalcalde també ha reflexionat al voltant dels motius de la seva sortida del partit. Assegura que el context polític nacional ha sigut “la gota” que ha fet vessar el got, tot i que Ballart ja “feia mesos que havia desconnectat mentalment del PSC”. La seva marxa, diu, era “irremeiable” i s'hauria acabant produint, com a molt tard, al final del mandat actual.

Notícies relacionades

Ballart detalla que va trobar a faltar el suport de la cúpula del PSC a l'hora d'impulsar la municipalització de l'aigua o la implantació de sancions als bancs que tenen vivendes buides. “La cúpula estava en connivència amb els poders econòmics. Vaig desconnectar perquè feia polítiques d'esquerres i no em donaven suport”, sentencia.

Més notícies de Terrassa