INVESTIGACIÓ

La UPC de Terrassa lidera un projecte per fabricar teixits antimicrobians

Els teixits mantindrien l'efecte després de sotmetre'ls a 70 rentades a temperatures de 80 graus i es podrien aplicar a llençols, bates i catèters urinaris

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / TERRASSA

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) al Campus de Terrassa, amb l'investigador Tzanko Tzanov al capdavant, coordina un projecte europeu per aplicar tecnologia d'ultrasons en la fabricació, a escala industrial, de teixits recoberts amb nanopartícules antimicrobianes.

Es tracta d'un projecte pilot anomenat Protect, que utilitza una tecnologia que, aplicada en investigacions anteriors, ha aconseguit una durabilitat de l'efecte antimicrobià en teixits hospitalaris després de sotmetre'ls a 70 rentades a una temperatura de 80 graus, segons ha informat la UPC.

Tzanov ha vaticinat que "d'aquí a quatre anys les empreses del consorci de Protect l'introduiran al mercat europeu" en teixits sanitaris, com per exemple llençols, bates, catèters urinaris i fins i tot membranes per al tractament d'aigües, entre altres aplicacions.

Hi ha 13 empreses que formen part del projecte: Maroco, a Portugal, fabricarà teixits antimicrobians destinats a espais públics; Degania, a Israel, farà el que és propi amb resistència als bacteris i les biopel·lícules; Fonte Nuova, a Itàlia, fabricarà filtres d'aigua antimicrobians, i Klopman produirà teixits sanitaris que rebaixin el risc de propagar infeccions hospitalàries.

El responsable del projecte ha assenyalat que la fabricació a "gran escala" permetrà reduir tant la mortalitat com la despesa en el sistema sanitari dels països europeus, ja que segons l'European Center for Disease Prevention and Control i l'Organització de Mundial de la Salut (OMS) les infeccions adquirides als hospitals han generat una despesa de set bilions d'euros i una mortalitat directa i indirecta de 137.000 pacients anuals.

Notícies relacionades

La participació espanyola en aquesta iniciativa europea, finançada amb 7,5 milions d'euros, són el Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic) i l'Associació d'Investigació de la Indústria Tèxtil (Aitex), amb seu a Alcoy. A més, hi ha una vintena de socis més de vuit països diferents i està previst que acabi el 2021.

Més notícies de Terrassa