Reconeixement

L'Ajuntament de Terrassa concedirà la Medalla de la Ciutat a Joana Biarnés

El Ple Municipal reconeix la seva trajectòria cultural i professional dedicada al fotoperiodisme

Joana Biarnés, envoltada de fotògrafs. FONT: RTVE

Joana Biarnés, envoltada de fotògrafs. FONT: RTVE

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / TERRASSA

El Ple del Ajuntament de Terrassa aprova la concessió de la Medalla de la Ciutat a Joana Biarnés i Florensa, com a prova de reconeixement per la seva trajectòria cultural i professional dedicada al fotoperiodisme.

Joana Biarnés, nascuda a Terrassa el 1935, va ser la primera dona fotoperiodista professional d'Espanya. Filla del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés, va col·laborar professionalment amb el seu pare, publicant el seu primer reportatge al diari 'Mundo Deportivo' i, posteriorment, va estudiar a l'Escola de Periodisme de Barcelona.

El 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre a Barcelona per al diari 'Pueblo'. Al poc temps, el diari li va oferir anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar l'oferiment, com explicava en una entrevista publicada a EL PERIÓDICO,  per la dificultat que tenia per aconseguir feina als diaris barcelonins. Amb l'arribada de la democràcia, 'Pueblo' va tancar, i ella va treballar llavors en diverses publicacions, com 'ABC' i 'Blanco i Negro', a més de per a agències fotogràfiques com Sincro Press International, Heliopress, Contifoto, o Cosmopress.

Joana Biarnés va deixar de treballar per a la premsa el 1985, en desacord amb l'estil sensacionalista que s'havia imposat a la professió. Amb el seu marit, el periodista Jean Michel Bamberger, va obrir el restaurant Ca na Joana a Eïvissa, considerat un dels millors de les Illes. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls, on resideix actualment.

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi el 2014, i dos anys després va rebre el premi especial de la Junta de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals per la seva trajectòria professional a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.

PROPOSTA DE MEDALLA PER A ÀNGELS POCH

En la sessió plenària de dijous passat, 21 de juliol, el regidor de Cultura, Jordi Flores, també va elevar al Ple un prec proposant la concessió de la Medalla d'Honor de la Ciutat, a títol pòstum, a l'actriu egarenca Àngels Poch.

En motiu d'aquest prec, es posarà en marxa el procediment per a la concessió de la Medalla i l'elaboració del  expedient obligatori arran d'un decret d'Alcaldia. Posteriorment, l'expedient s'elevarà al Ple per a la seva aprovació.

Àngels Poch i Comas, nascuda a Terrassa el 1948 i que va morir el 2015, va treballar en teatre, cine i televisió, i es va fer famosa per la seva participació en sèries com 'Estació d'enllaç', 'La memòria dels cargols' i 'Temps de silenci'.

Notícies relacionades

Al llarg de la seva carrera va rebre diferents premis i reconeixements, com el Premi de la Crítica, el Butaca o el Margarida Xirgu.

Més notícies de Terrassa

Temes:

Fotografia