Reconeixement

L'Arxiu Municipal de Terrassa incorpora al seu catàleg el fons fotogràfic de Joan Biarnés

Joana Biarnés firma un conveni amb l'Ajuntament el mateix dia que presenta el documental sobre la seva carrera 'Una entre tots'

160413-documental-joana-biarns-1

160413-documental-joana-biarns-1
160413-donaci-fons-joan-biarns-4

/

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / TERRASSA

L'Arxiu Municipal de Terrassa amplia el seu catàleg amb la incorporació del fons fotogràfic Joan Biarnés i Jornet. Es tracta d'una extensa recopilació de documents gràfics, principalment de temàtica esportiva, que consta de 17.633 negatius. Les filles del fotògraf egarenc, Joana i Montserrat Biarnés han sigut les encarregades de signar el conveni de donació del fons, el mateix dia que el Cinema Catalunya presentava el documental sobre la carrera de Joana Biarnés ‘Una entre tots’.

Durant l'acte, on ha participat també el tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, Joana Biarnés manifesta que “per a nosaltres és desprendre's d'una cosa amb la que hem viscut, hem crescut i ens hem educat. Forma part de la nostra vida el que hem deixat aquí. Però també  ho fem perquè el meu pare ho hauria fet. Era un home molt generós, un home que va estimar molt Terrassa i que a través de l'esport va fer coses molt importants”.

Joan Biarnés va fotografiar tot  d'esdeveniments esportius a la ciutat, majoritàriament durant els anys 50 i 60. Teresa Cardellach, arxivera en cap, explica el valor que té el material gràfic per a la ciutat assegurant que “a més de tenir un fons de tots els esports com el boxa, el tir, el waterpolo, el hoquei, etc., per a nosaltres aquest fons és molt interessant perquè la fotografia esportiva no acostuma a arribar als arxius”.

Joan Biernés va treballar com a corresponsal de la comarca per a el Mundo Deportivo. A més, com a fotoperiodista egarenc també va col·laborar en publicacions com el Diari de Barcelona i ‘Tarrasa Información’, entre altres mitjans de l'època.

EL RELLEU EN JOANA BIARNÉS

Prenent el relleu generacional, la seva filla Joana Biarnés es va convertir en la primera reportera gràfica d'Espanya. Actualment, i després de més de 20 anys a l'oblit, el seu treball s'està recuperat i ahir va estrenar a Terrassa el documental ‘Joana Biarnés. Una entre tots’, que retrata la seva vida i la seva carrera professional.

En una prjecció al Cinema Catalunya, la pròpia Biarnés va assegurar que convertir-se en fotògrafa “era força difícil, sobretot fins al 1966 que és quan comença a evolucionar tot una mica. Arribava, per exemple, a cobrir un acte polític perquè m'enviava el diari i els ‘grisos’ en feien fora de seguida perquè era una dona. Jo havia de lluitar sempre i dir que estava fent el meu treball per a un mitjà que m'ho estava demanant”.

El reportatge està codirigit per Òscar Moreno i Jordi Rovira de Rec Videoproduccions y coproducida per TVE, Televisió de Catalunya i Photographic Social Vision. Rovira reivindica la necessitat de reconèixer als pioners. “Moltes vegades veiem que hi han hagut lluites que han costat molt i ens oblidem dels primers que van estar allà per obrir el camí. És el cas de la Joana, que ella no sabia que era la pionera, però el pas del temps posa les coses en al seu lloc”.

El documental explica en primera persona l'obra i les gestes de Joana Biarnés, reforçant el seu relat amb el testimoni de companys de professió i d'aquells que van treballar amb amb ella, davant o darrere del seu objectiu: Joan Manuel Serrat, Raphael, Natalia Figueroa, Juan Mari Arzak, Raúl del Pozo o Gervasio Sánchez, entre molts altres.

Notícies relacionades

Escollit com el Documental del Mes, es projectarà durant tot l'abril en diferents municipis de tot Espanya.

Més notícies de Terrassa