TENNIS

Garbiñe Muguruza, elegida millor tennista de l'any

La campiona de Wimbledon debutarà aquest diumenge en les finals de la WTA contra Ostapenko, guanyadora a Roland Garros

zentauroepp40615257 epa2601  singapur  singapur   20 10 2017    de i a d  las te171020164730

zentauroepp40615257 epa2601 singapur singapur 20 10 2017 de i a d las te171020164730 / WALLACE WOON

3
Es llegeix en minuts

Guanyar el Masters i acabar el 2017 com a número 1 mundial. Aquest és el doble repte que Garbiñe Muguruza té a partir de demà a Singapur. L’espanyola està entre les favorites de la festa final del circuit femení. Un torneig molt obert, com ha sigut tot l’any, amb l’absència de la 'mama' Serena Williams i el canvi generacional que viu el circuit.

Muguruza es presenta entre les aspirants amb més galons per imposar-los sobre la ràpida pista de Singapur. Campiona de Wimbledon i Cincinnati, a més de número 1 durant quatre setmanes, ahir va ser distingida en la gala del tennis femení a Singapur com la Jugadora de l’Any. Unes credencials guanyades en una temporada en què ha anat de menys a més des que va perdre la corona de Roland Garros. A París va tocar fons, va plorar després de caure en segona ronda, però també es va treure la llosa de la pressió que l’angoixava i va canviar la dinàmica negativa que arrossegava. A l’herba de Londres va retrobar l’esplendor perduda i ara busca confirmar-la.

El grup de la potència

No serà una tasca fàcil per a Muguruza. El sorteig la va col·locar al Grup Blanc, que es podria anomenar 'el de la potència', amb Karolina Pliskova, Venus Williams i Jelena Ostapenko. Aquesta última serà la seva primera rival demà (13.30 hores, Teledeporte) en la primera jornada de les WTA Finals. La letona, campiona de Roland Garros,  aterra a Singapur després de derrotar precisament Muguruza en el torneig de Wuhan (Xina).  

«D’entrada m’agrada el grup. En un torneig així no hi ha rivals fàcils però em ve de gust jugar els partits que em toquen», va valorar ahir  a Singapur la hispanoveneçolana, que acumula un 2-1 favorable amb Ostapenko, però desfavorable amb Pliskova (2-6) i Venus Williams (2-3), a qui va guanyar en la final de Wimbledon. La nord-americana és l’única de les vuit  participants que ha guanyat el trofeu (2008) en un palmarès que va inaugurar el 1972 la nord-americana Chris Evert i que Serena Williams ha dominat els últims temps amb cinc títols (2001, 2009, 2012, 2013 i 2014).

A només 40 punts de Simona Halep en la classificació mundial i amb 1.500 punts en joc pel títol a Singapur,  les opcions de Muguruza per acabar l’any com a número 1 són grans, fins i tot sense necessitat de guanyar el torneig (vegeu el gràfic).

El pols per aconseguir-ho serà amb Halep tot i que,  a rebuf, també tenen opcions de travessar primeres la meta final Pliskova, que surt amb  570 punts menys que la romanesa, o Svitolina, a 675 i, matemàticament, fins i tot Venus Williams, Caroline Wozniacki i Ostapenko, tot i que aquestes tres últimes haurien de guanyar el títol i que  tant Halep com Muguruza fossin eliminades en el 'round robin', sense guanyar cap partit. 

Els punts en joc

Notícies relacionades

En la fase de grups les tennistes tenen assegurats 125 punts per cada partit jugat i 125 més per cada partit guanyat. Després, si guanyen la semifinal, sumen 330 punts i si aconsegueixen el títol, 420 punts més. L’única que no pot fer comptes pel número 1 és Caroline Garcia, última classificada, que està a 2.080 punts de Halep.

Muguruza va arribar a semifinals en el seu debut en el torneig el 2015, i va caure amb la polonesa Agnieszka Radwanska, que després guanyaria el títol, a més d’arribar a la final de dobles amb Carla Suárez. L’any passat l’espanyola va resultar eliminada en la fase de grups.