Nadal i Muguruza, potser no tornarà a passar mai més

Diverses personalitat del món del tennis analitzen la fita espanyola de col·locar Nadal i Muguruza en el número u alhora

aguasch39988671 gra039  madrid  07 09 2017   combo de fotograf as de los ten170907223602

aguasch39988671 gra039 madrid 07 09 2017 combo de fotograf as de los ten170907223602

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Amb 15 títols de Grand Slam i el seu lloc prominent al podi dels millors de la història, Rafael Nadal, als 31 anys, ha acostumat Espanya a les fites esportives. Però encara en quedaven algunes per batre i Garbiñe Muguruza, als 23 anys, ha ajudat a fer-ho. Dilluns, per primera vegada en la història, Espanya tindrà dos dels seus tennistes en el número u de la classificació mundial masculina i femenina. És un èxit que només han aconseguit abans els EUA i Alemanya. I un dels protagonistes de la marca germànica, Boris Becker, llança una recomanació. «Pot ser que no passi mai més, així que disfrutin el moment».

L’amo de sis grans sap de què parla. Becker va passar el 1991 tres setmanes al número 1 coincidint amb tres del rècord de 377 de Steffi Graf. I és un dels que celebren a Flushing Meadows el «moment fantàstic per a Espanya, per al Rafa i per a la Garbiñe».

Potser no tornarà a passar mai més. Disfrutin el moment"

Boris Becker

Exnúmero u alemany

Aquest èxit ha arribat mentre se celebra l’Open dels EUA. Aquí la derrota de Karolina Pliskova ha enlairat a Muguruza al cim de la WTA, tot i el seu comiat del torneig. I aquí la caiguda a quarts de final de Roger Federer ha garantit a Nadal mantenir el seu lideratge, passi el que passi avui en la seva semifinal amb Juan Martín del Potro.

"Els millors abanderats"

És més que un èxit personal, almenys segons com ho veu Àlex Corretja. «El número u de tots dos és un èxit de la constància i de l’ambició que tenen els dos jugadors. Són molts anys de treball del tennis espanyol. Crec que s’ho mereixen i és espectacular per a nosaltres, un luxe», va dir abans de saber que Feli i Marc López havien arribat ahir a la final de dobles de l’Open dels EUA.

El número u de tots dos és un èxit de la constància i de l'ambició que tenen els dos jugadors

Àlex Corretja

Comentarista de tennis

Tres jugadors espanyols havien precedit Nadal i Muguruza al lloc més alt: Arantxa Sánchez Vicario, que va passar 12 setmanes en el número u el 1995; Carlos Moyà, que hi va estar dues setmanes el 1999 i Juan Carlos Ferrero, número u durant vuit setmanes del 2003. Però la coincidència de dos tennistes del mateix país en aquesta posició dominant és una anomalia excepte per als nord-americans, els últims que ho van aconseguir (el 2003 amb André Agassi i Serena Williams).

És també, però, un triomf individual. Moyà, després de gairebé dues hores de pràctica amb Nadal, es resisteix a parlar per ara de l’èxit, apostant per concentrar-se en el difícil partit que s’acosta contra Del Potro. Però sí que felicita Muguruza, cosa que també fa Toni Nadal, que admet que per a ells i el seu nebot «mantenir el número u és important» i mostra la seva alegria per un ascens de la hispanoveneçolana.

Disposició al combat

«Fa temps vaig dir que creia que seria la número u perquè crec que és millor que les altres», explica Toni Nadal, que després de veure el partit de la derrota de Muguruza contra Petra Kvitova destaca que, davant una rival que va jugar molt bé, «va lluitar en tot moment». I en la seva disposició al combat hi ha, segons Toni Nadal, una de les claus perquè no desplacin la tennista d’aquest cim tan difícil de conquistar. «Si lluita és difícil que l’hi arrebassin», diu. «Que el mantingui dependrà d’ella, que segueixi posant-hi interès».

Imatge d'arxiu difosa ahir per Muguruza a Twitter.

Notícies relacionades

Corretja també veu l’enorme triomf i el magnífic potencial que té la virtual número u, una jugadora a qui aquest any ell ha vist «molt més consolidada». Segons ell, «gestiona molt més bé les situacions. Abans anava a pinyó fix i ara interpreta molt més bé».

Elogis a Nadal

Becker, per la seva part, es desfà en elogis, sobretot a Nadal. «Rafa és un model per a milions de nens a tot el món, no només a Espanya, i la carrera que ha tingut és increïble», recorda. I deixa també una reflexió a manera de consell per a Muruguza. «Garbiñe està al principi. N’ha d’aprendre una mica de Rafa, de com ell ha transcendit l’esport. Ella té el potencial, la qualitat, però un llarg camí per recórrer. Suggereixo que se’n vagin a sopar i que Garbiñe li faci moltes preguntes».