LA LLUITA CONTRA EL DOPATGE

El rocambolesc "error" pel qual va donar positiu la tennista Sara Errani

Suspesa per dos mesos la jugadora que va ingerir "accidentalment" una pastilla de la seva mare contra el càncer de mama

ecarrasco39591195 file   in this file photo dated thursday  jan  19  2017  ita170807185049

ecarrasco39591195 file in this file photo dated thursday jan 19 2017 ita170807185049 / Andy Brownbill

2
Es llegeix en minuts
Reuters

La tennista italiana Sara Errani ha sigut suspesa per dos mesos després que un tribunal conclogués que accidentalment va prendre el medicament de la seva mare per al càncer de mama, ha confirmat la Federació Internacional de Tennis (ITF) aquest dilluns. L'exfinalista de Roland Garros, de 30 anys, va ser sotmesa a una prova fora de competició al febrer mentre estava amb els seus pares, i la seva mostra d'orina contenia letrozol, una substància usada en el tractament del càncer de mama.

Letrozol està en la llista de medicaments prohibits de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), que la descriu com un inhibidor de l'aromatasa que pot actuar com un estimulant hormonal i metabòlic. Un comunicat de la ITF diu que Errani va ser acusada d'una violació antidopatge el 18 d'abril i que ràpidament havia demanat una audiència davant un Tribunal Independent.

La jugadora assegura que una de les pastilles del tractament de la seva mare va caure accidentalment i va contaminar una sopa i tortel·linis que estava preparant

L'exnúmero cinc del món Errani, que ara ocupa el lloc 98º, està suspesa fins a la mitjanit del 2 d'octubre i els seus resultats entre el 16 de febrer i el 7 de juny seran anul·lats, amb la qual cosa perdrà els punts que hagi adquirit en aquest període.

La comprovació dels pares

El Tribunal va escoltar que la mare d'Errani, Flavia, ha estat lluitant contra el càncer des del 2005 i estava prenent un medicament anomenat Femara -una marca de letrozol- després de diverses recaigudes. Flavia Errani, a la qual el tribunal considera "completament fiable", va dir que creia que una de les pastilles d'un paquet del fàrmac que estava a prop del marbre de la cuina havia caigut accidentalment i havia contaminat una sopa tortel·linis que estava preparant.

Després del positiu de Sara Errani, els seus pares fins i tot van portar a terme el seu propi experiment per descobrir si una pastilla podria haver-se dissolt en el caldo, i van comprovar que va ser així. Després d'escoltar les proves, el tribunal va concloure que la prova científica no era concloent respecte de la freqüència, quantitat i circumstàncies de la ingestió de letrozol per Errani, però va estar d'acord que "no hi havia cap falta o negligència significativa" per la seva part.

El comunicat d'Errani

En tals casos es requereixen prohibicions d'entre 0 i 24 mesos. "El Tribunal té en compte les circumstàncies del present cas i que la jugadora no només té un historial irreprotxable, sinó que ha demostrat que ha sigut minuciosa en la presa de precaucions per assegurar-se que va actuar d'acord amb el TADP (programa antidopatge del tennis)", assenyala. "El tribunal arriba a la conclusió que el grau de culpa està a l'extrem més baix de l'escala".

Notícies relacionades

Errani ha dit al seu compte de Twitter: "Només puc parar i esperar que aquest període arribi a la seva fi. Estic extremadament decebuda però al mateix temps en pau amb la meva consciència. No he fet res dolent". El tribunal va ser informat que el letrozol és conegut perquè l'utilitzen culturistes per augmentar la massa muscular.

Errani és la segona jugadora d'alt nivell suspesa per dopatge en els últims dos anys després que l'exnúmero u del món Maria Xaràpova, que va vèncer Errani en la final de Roland Garros del 2012, va tornar aquest any després d'una suspensió de 15 mesos per prendre Meldoni una vegada aquesta substància ja havia sigut afegida a la llista de prohibides per l'AMA.

Temes:

Dopatge