Federer s'emporta la gran glòria davant Nadal

L'ex número 1 conquista el 18è Grand Slam de la seva carrera a l'imposar-se a la final d'Austràlia en cinc sets

 

  / REUTERS / ISSEI KATO

4
Es llegeix en minuts
JAUME PUJOL-GALCERAN / BARCELONA

La final de les finals. El duel entre els dos colossos de la història del tennis, la final 'vintage' s'ha decidit gràcies a la tecnologia. L'ull de falcó ha assenyalat el campió de l'Open d'Austràlia. I la sort, després de tres hores i 38 minuts, ha caigut del costat de Roger Federer, que s'ha imposat a Rafael Nadal en una altra èpica batalla per 6-4, 3-6, 6-1, 3-6 i 6-3. Set anys després de guanyar el seu últim Grand Slam a Wimbledon el 2012, l'ex número 1 mundial ha renascut, als 35 anys, renovat, en una segona joventut per conquistar la glòria. El seu cinquè títol a Melbourne i, el més al·lucinant, el 18è Grand Slam per a un palmarès increïble.

Nadal s'ha quedat a les portes d'arrabassar-l'hi, d'emportar-se la glòria. Ha lluitat per evitar-ho, però no ha pogut, malgrat la seva passió i la lluita a la pista. El 2009, al mateix escenari, Nadal va fer plorar Federer al guanyar-li el títol. Aquesta vegada ha acceptat que el seu gran rival "s'ho mereixia més que jo". Federer ha agraït les paraules de Nadal i ha reconegut el treball del seu rival. "Qualsevol dels dos ens mereixíem aquesta victòria, però en el tennis només guanya un. No m'hauria fet res perdre davant del Rafa", ha dit, encara que és difícil de creure. 

Tots dos han entrat a la pista amb la lliçó apresa en 34 batalles anteriors. Es coneixen molt i saben on fer mal al contrari. Des del primer punt, han aplicat la seva tàctica davant dos estils de jugar oposats. Nadal, focalitzat en el revés de Federer, allunyant-lo de la pista, pressionant-lo i allargant els punts. Per la seva banda, el tennista suís havia d'evitar el piloteig, la dreta retrobada del mallorquí, prendre la iniciativa i afinar amb el servei i els punts guanyadors. Ajustats a aquest guió, Federer ha sigut el primer a aconseguir el 'break' als 24 minuts de l'inici i avançar-se 5-3 amb vuit punts seguits. No ho ha desaprofitat. Impecable amb un 'ace' final, Federer ha guanyat la primera mànega en 34 minuts.

BATALLA ESPECTACULAR 

La resposta de Nadal no ha trigat. L'espanyol ha trencat la sacada de Federer a l'inici del segon set i en el quart joc per col·locar-se 4-0. Obrir a la dreta de Federer per fer-lo fora de la pista ha sigut la forma de trencar la dinàmica. Camaleònic, adaptat al plantejament inicial del suís, Federer ha reduït distàncies amb un 'break' en el cinquè joc i acostant-se 4-2. Nadal ha aguantat l'assetjament i l'avantatge per igualar el marcador i apuntar-se la segona mànega en 42 minuts. El partit igualat. Tot tornava a començar. Nadal i Federer havien mostrat les seves armes i sabien a què atenir-se.

El primer joc del tercer set ha posat en evidència el moment crucial que s'acostava. Federer ha necessitat 10 minuts per guanyar-lo, després de salvar tres boles de 'break' amb tres 'aces' salvadors. No només això. En el següent, el suís ha pres la sacada a Nadal i ha guanyat el seu blanc amb dues sacades directes més per col·locar-se 3-0 amb 10 cops guanyadors contra un del mallorquí. La ratxa l'ha tallat Nadal en el quart, després de salvar tres 'break points' i vuit minuts de lluita. Federer no s'ha immutat. El suís ha tornat a trencar (5-1) i ha guanyat el set, després de salvar dos 'break points' amb una volea magistral.

Federer se'n va als vestidors. Temps mèdic. Nadal no s'immuta. Al contrari. De sortida trenca el servei del suís i salva tres 'break points' per avançar-se 2-0. Federer insisteix davant el tot i res del cinquè set. En joc la glòria. Un altre Grand Slam al palmarès per al guanyador. Nadal torna a salvar un 'break point' per posar el 3-1. Dos nous 'break points' i Federer aconsegueix trencar el servei de Nadal per igualar 3-3.

Notícies relacionades

Obrir a la dreta de Federer era obligat per desplaçar-lo de la línia de fons. Així ha aconseguit el 'break'. S'havia de posar la por al cos al suís. Un 'passing' de revés creuat li ha servit per espantar-lo i avançar-se 4-1. "¡Vinga!", ha sentit Federer a l'altre costat de la xarxa, el crit de guerra del mallorquí per recordar vells temps i mals records al suís. Federer ha salvat un nou 'break point' per acostar-se 4-2, però no ha evitat anar al cinquè i decisiu set.

ULL DE FALCÓ DEFINITIU

El mateix Rod Laver s'aixeca de la llotja de la central que porta el nom del llegendari campió. Adrenalina al màxim i els 17.000 espectadors embogits davant el final del partit. L'eufòria salta d'una llotja a l'altra de Nadal a Federer. El suís s'ho juga al límit. Ha encadenat 10 punts seguits per col·locar-se 0-40 en el vuitè joc. Tècnica a contracor. Cinc 'break points' i Federer certifica el 5-3 per treure. Pressió a la mà del suís que cedeix un 15-40, el salva amb la seva sacada. En el segon, 'match ball' i amb un ull de falcó per donar-li la victòria. Increïble final per al clàssic de tots els clàssics.