L'OPEN D'AUSTRÀLIA DE TENNIS

Nadal tomba Dimitrov en un partit èpic i arriba a una final de llegenda

L'exnúmero 1 s'enfrontarà a Federer pel títol de Melbourne a l'imposar-se al búlgar Dimitrov en cinc ajustats sets

 

  / MICHAEL DODGE

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Rafael Nadal ho ha aconseguit. Dos anys i mig després de jugar la seva última final a Roland Garros el 2014, l'última que va guanyar, l'ex número 1 mundial lluitarà pel títol de l'Open d'Austràlia després de vèncer el búlgar Grigor Dimitrov per 6-3, 5-7, 7-6 (7-5), 6-7 (4-7) i 6-4.

Una autèntica batalla. Dura i emocionant, en què Nadal ha fet valer la seva experiència en els moments clau davant un tennista ple de talent, vital, que l'ha forçat al màxim. La final 'vintage', tan anhelada, entre Nadal i Roger Federer està servida. Els dos ex números 1 tornen a estar a dalt de tot per enfrontar-se en el clàssic dels clàssics.

De jugar per última vegada un partit de minitennis en la inauguració de l'acadèmia de Nadal a Manacor, al mes d'octubre, tres mesos després, Nadal i Federer, llavors lesionats, passaran a jugar diumenge la segona final entre tots dos a Austràlia, després de vuit anys, quan Nadal va conquistar el títol a Melbourne (2009).

Federer, que ha seguit atentament el partit de semifinals contra Dimitrov, ja sap que tindrà el rival que menys volia. L'última vegada va acabar plorant, mal record per al suís, que optarà a guanyar el seu 18è Grand Slam, encara que davant tindrà al pitjor enemic, que buscarà el 15è. Federer té un desavantatge de 23-11 en els seus enfrontaments contra Nadal, i l'última vegada que el va guanyar en una final de Grand Slam es remunta a la final de Wimbledon 2007. 

EL RETROBAMENT

"Tornar a jugar amb Nadal serà un privilegi. Serà especial retrobar-nos de nou", ha valorat l'espanyol. Feliç i orgullós d'aconseguir el que "no em podia imaginar" li ha dit a Jim Courier.

Un espectacle i una victòria èpica dels seus millors temps. Guanyada a pols en cada punt. Des del primer joc, en què Nadal ha començat el partit salvant un 15-40, i després ha trencat el servei de Dimitrov (3-1), per agafar un avantatge que no ha deixat fins a tancar la primera mànega en 35 minuts.

L'espanyol sempre ha controlat el ritme del partit, s'ha mogut amb rapidesa a la pista, amb profunditat de joc i agressivitat. Un joc impecable i només dos errors no forçats. Dimitrov, amb un gran servei i una gran mà, no ha trobat la fórmula de sorprendre el mallorquí. 

BATALLA ESPECTACULAR

El búlgar no s'ha enfonsat. Ha buscat solucions fent un pas endavant per entrar a la pista, pressionar més, i ha trobat el premi en el quart joc, després de 54 minuts, quan ha trencat el servei de Nadal (3-1).

El seu avantatge ha desaparegut en el sisè joc, quan ha donat el 'break' a Nadal amb una doble falta. En el següent joc ha sigut Nadal qui ha tornat el favor a Dimitrov al cedir el joc també amb doble falta, després de tenir un avantatge de 40-15.

La situació es complicava, però Nadal ha tornat a trencar. No solament això. En el següent joc ha batallat més de vuit minuts per salvar fins a quatre 'set balls'L'èpica ha salvat Nadal, però Dimitrov ha insistit. El búlgar ha guanyat el seu servei (6-5) i finalment ha aconseguit trencar la sacada de Nadal de nou per apuntar-se el set en 63 minuts. 

En el tercer set, la batalla ha continuat. Pressió i tensió per a tots dos. Nadal ha aconseguit el 'break' (2-3), però Dimitrov l'ha contrarestat en el següent per mantenir la igualtat fins a arribar al 'tie break'. I en el joc decisiu, el pols se l'ha emportat l'ex número 1 mundial, que ha aprofitat millor les seves opcions, davant el patiment del seu equip a la llotja esbufegant en cada punt en joc, fins al 7-5 per al mallorquí. L'última vegada que es van enfrontar a Melbourne (2014, quarts), Nadal ja li va guanyar els dos 'tie breaks' que van jugar.

MENTALITAT FÈRRIA

MENTALITAT FÈRRIADimitrov no s'ha rendit, i ha demostrat el seu canvi de mentalitat, quan era una promesa massa inestable. El búlgar ha seguit picant pedra per enderrocar el mur que era Nadal, aferrat a l'èpica, aguantant el seu servei fins a arribar al 'tie break'. En aquesta ocasió la loteria ha caigut del costat búlgar, que més lleuger i agressiu se l'ha apuntat per 7-4, i ha forçat el cinquè set.

Notícies relacionades

Ningú afluixava. S'hi jugaven la final. En el primer joc, Dimitrov ha salvat tres 'break points' després de 10 minuts de lluita. En el següent Nadal n'ha salvat un i Dimitrov un altre en el cinquè joc per seguir davant en el marcador 3-2. Qualsevol error podia decantar la balança.

Nadal ha tornat a salvar dos 'break points' en el vuitè joc per igualar a 4-4. Tots dos al límit. Dimitrov ha tingut un 15-40 per avançar-se 5-3, però ha perdut l'ocasió i després, en el següent joc, una dreta del búlgar a la cinta li ha donat l'opció a Nadal de trencar la sacada a Dimitrov i servir per guanyar en el següent. Dimitrov ha salvat el primer 'match ball', el segon gràcies a la cinta, però en el tercer, després de 4 hores i 56 minuts, Nadal ha obert les portes a la final anhelada. Difícilment serà tan dura.