El TAS redueix la sanció a Sharápova i podrà competir l'abril del 2017

"Compto els dies fins que pugui tornar a les pistes", ha declarat la tennista russa

 

  / ROBYN BECK / AFP

2
Es llegeix en minuts

La tennista russa Maria Xaràpova podrà tornar a les pistes el 26 d’abril del 2017, després que el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) rebaixés ahir a 15 mesos la sanció de dos anys que va rebre per consum del fàrmac cardiovascular Meldonium. «Xaràpova podrà competir a partir del 26 d’abril del 2017 després de la reducció del període de desqualificació», va anunciar Xamil Tarpíxev, president de la Federació de Tennis de Rússia.

La jugadora, de 29 anys, va expressar la seva alegria a través del seu compte de Facebook. «El tennis és la meva passió i l’he trobat a faltar. Compto els dies fins que pugui tornar a les pistes», va afegir la campiona de cinc tornejos de Grand Slam. «He passat d’un dels dies més durs de la meva carrera al març, quan vaig saber la sanció, a un dels més feliços, quan he sabut que puc tornar a jugar a tennis a l’abril», va dir la tennista. «Vaig assumir des del principi la meva responsabilitat perquè desconeixia que el suplement que havia estat prenent durant els últims 10 anys no estava permès», va afegir la jugadora russa.

«EL CÀSTIG MÉS APROPIAT» / Xaràpova no ha desaprofitat l’ocasió per acusar la Federació Internacional de Tennis (ITF) de no informar degudament sobre la prohibició del Meldonium, «especialment a l’Europa oriental, on milions de persones consumeixen aquest medicament. Espero que la ITF i els corresponents òrgans antidopatge del tennis aprenguin com treballen altres federacions perquè cap altre tennista hagi de passar pel que he passat jo».

El TAS va explicar en un comunicat que Xaràpova va violar les regles antidopatge al consumir el fàrmac inclòs a la llista de substàncies prohibides des de l’1 de gener passat, però va assenyalar que no va ser un error «significatiu». «Per això la desqualificació de 15 mesos és el càstig més apropiat».

OPEN D’AUSTRÀLIA / La Federació Internacional de Tennis havia imposat una suspensió de dos anys a la tennista que va entrar en vigor de manera retroactiva el 26 de gener del 2016, ja que el positiu detectat va ser a l’Open d’Austràlia d’aquell mes. El 26 d’abril del 2017 farà, doncs, els 15 mesos de sanció, i Xaràpova podrà jugar el 2017 el Roland Garros, torneig que ha guanyat dues vegades, els anys 2012 i 2014.

Notícies relacionades

El Meldonium s’utilitza per combatre problemes cardiovasculars i, entre altres, el seu inventor, el letó Ivar Kalvinsh, no el considera una substància dopant. «El Meldonium salva vides. És com si prohibissin l’aspirina només perquè és popular entre els esportistes», va dir.

AL GRUP D’HORMONES / La ITF, en canvi, la va incloure entre les substàncies prohibides, al grup d’hormones i com a modulador metabòlic, perquè considera que incrementa el rendiment físic i mental. Xaràpova en prenia des de feia 10 anys, per prescripció mèdica, per tractar «un dèficit de magnesi i una arítmia cardíaca».