LA FINAL DE LA COPA DAVIS

El doble dóna avantatge a la Gran Bretanya a Bèlgica

Andy Murray aconsegueix, amb el seu germà Jamie, la seva 10a victòria de la temporada en el torneig

Els germans Andy (esquerra) i Jamie Murray, després de guanyar el doble.

Els germans Andy (esquerra) i Jamie Murray, després de guanyar el doble. / EFE / LAURENT DUBRULE

2
AGÈNCIES / GANT

Gran Bretanya acaricia el seu desè títol de la Copa Davis, després de la victòria dels germans Jamie i Andy Murray davant David Goffin i Steve Darcis per 6-4, 4-6, 6-3 i 6-2, en dues hores i 49 minuts, aquest dissabte, a la final contra Bèlgica que es disputa a Gant, i que es decanta a favor dels britànics per 2-1.

La gran moral de Goffin, que divendres va ser capaç de guanyar el debutant Kyle Edmund en cinc sets, remuntant els dos primers, va ser potser la carta que va jugar el capità belga per decidir que substituís Kimmer Coppejans en la parella local. I encara que el jugador de Rocourt, 378è en dobles, va realitzar un gran partit, no va poder recolzar prouDarcis per sortir victoriosos.

I serà Goffin qui aquest diumenge haurà de lluitar a fons en el primer partit de l'última jornada, contra el número dos del món, Andy Murray, si vol impedir que la Gran Bretanya aconsegueixi el desè títol en el seu palmarès, amb el qual trencaria la igualtat amb França.

Murray ha guanyat els dos partits anteriors contra Goffin. El de Dunblane va obtenir el primer a Wimbledon 2014 i després al Masters 1.000 de París. Hi va haver un altre que no va arribar a donar-se, en el torneig de Roma, on Goffin va passar ronda però per incompareixença de Murray. Com estava previst, Andy ja ha guanyat els seus dos primers partits en aquesta final, i aquest diumenge jugarà el tercer. Si el guanya i completa els tres amb victòria, es convertirà en el quart jugador que guanya 11 partits en una sessió de Copa Davis.

GRAN APORTACIÓ DE JAMIE

La gran mobilitat i gran experiència en dobles de Jamie Murray, especialitat en què està situat setè del món, va ser clau en el partit d'aquest dissabte. El gran de la saga dels Murray va ser sempre una gran amenaça a la xarxa i els seus creuaments van ser definitius. Goffin i Darcis jugaven per primera vegada a Copa Davis i van notar la pressió i responsabilitat en el primer set, que van cedir en 39 minuts, però en el segon es van combinar a la perfecció per trencar en el cinquè joc i treure profit d'aquest avantatge per guanyar-lo en 44 minuts.

El tercer set va ser un carrusel de trencaments, amb cinc en total, però Andy Murray va aconseguir conservar el seu en el novè per fer-se la Gran Bretanya amb aquesta màniga en 39 minuts. Aquest parcial va tranquil·litzar els britànics que van robar el servei en el tercer joc del quart set i que després de salvar set boles de trencament en el 3-1, amb servei de Jamie, ja no van cedir en el marcador fins al final, amb trencament final en el 5-2.

Si aquest diumenge Andy guanya el punt definitiu contra Goffin, no sols haurà proporcionat el títol al seu país, sinó que es convertirà en el tercer jugador després del nord-americà John McEnroe el 1982 i el suec Mats Wilander el 1983, a marcar un contundent 8-0 de victòries individuals a Copa Davis en una temporada, des que es va crear el Grup Mundial el 1981. Gran Bretanya no arribava a una final des del 1978, i no guanya el títol des de fa 79 anys (1936). Bèlgica, per la seva part, només ha estat en una altra final, el 1904, que va perdre davant l'equip de les Illes Britàniques.