AVÍS DE L'AEMET

La borrasca 'Ana' portarà aquest diumenge 24 hores d'intenses pluges i vents

El fenomen, associat a una ciclogènesi explosiva, afectarà sobretot el nord-oest

A Catalunya s'esperen precipitacions principalment dilluns, però no seran abundants

fsendra40599476 barcelona  barcelon s   19 10 2017   sociedad lluvia intensa171019205218

fsendra40599476 barcelona barcelon s 19 10 2017 sociedad lluvia intensa171019205218 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pas d'un front atlàntic molt actiu, associat a una ciclogènesi explosiva, formarà aquest diumenge la primera borrasca amb nom, 'Ana', que travessarà el nord del mar Cantàbric i portarà vents molt forts, mala estat de la mar i pluges persistents sobre bona part de la Península i les Balears.

Es tracta d'una borrasca "molt profunda", adverteix l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que donarà lloc a un intens temporal de vent, mar i precipitacions a tota la Península i les Balears, i que començarà aquest diumenge i s'estendrà fins dilluns.

L'Aemet ha decretat aquest diumenge l'alerta taronja per vents i pluges fortes -així com intens onatge a les zones costaneres- a vuit comunitats autònomes (Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, Navarra, la Rioja, Castella i Lleó i Madrid), així com a les províncies de Càceres, Toledo, Ciudad Real i Guadalajara.

Les precipitacions seran abundants a gran part del territori peninsular, però s'espera que siguin localment fortes i/o persistents sobretot al nord-oest i en zones muntanyoses, on es podria arribar i fins i tot superar els 80-100 litres per metre quadrat (l/m2) en 24 hores, especialment a Galícia.

Les pluges tendiran a disminuir d'oest a est al llarg de dilluns, però tot el litoral nord, de Catalunya, les Balears, Múrcia i Alacant estarà en alerta taronja dilluns per forts vents que podrien provocar onades de fins a sis metres.

Les ratxes de vent podran superar els 80-100 quilòmetres per hora (km/h), sobretot en zones muntanyoses, Galícia i zones pròximes, on es podrien superar els 120 km/h.

Dilluns amainarà

Amb el pas del front, el vent anirà amainant d'oest a est al llarg de dilluns.

La cota de neu serà alta al principi, i la neu quedarà circumscrita només a zones d'alta muntanya i al llarg de dilluns baixarà fins als 700-1.000 metres a la meitat nord a mesura que les precipitacions es vagin debilitant.

Dilluns a última hora, el més probable és que s'acabi l'episodi després del pas del front i l'allunyament de la borrasca, encara que la tan necessària pluja, davant l'episodi de sequera extrema que viu Espanya, es mantindrà tota la setmana en alguns punts. No a Catalunya, segons el Meteocat.

Dimarts, dia 12, plourà a Galícia i el Cantàbric, i la pluja també arribarà al nord les Canàries i, probablement, a les Balears, i serà poc probable a la resta del país.

A partir del dia 13 i fins al final de la setmana s'esperen precipitacions a l'extrem nord peninsular, que possiblement també afectaran la resta del país, i seran més probables a partir de divendres a àrees del vessant atlàntic, l'Estret i les Balears.

La pluja arribarà en forma de neu en àrees de muntanya de la meitat nord peninsular.

L'aigua serà benvinguda en un context en què els embassaments estan al 36% de la seva capacitat, i en què a la major part del territori les precipitacions estan per sota del 50% del seu valor normal per a aquestes dates.

Una borrasca és un cicló provocat per sistemes de baixes pressions on el vent gira en sentit contrari a les agulles del rellotge a l'hemisferi Nord.

L'actual porta el nom d''Ana' perquè les agències meteorològiques portuguesa, francesa i espanyola han decidit "batejar" tots els fenòmens d'aquesta mena susceptibles de causar danys significatius en béns i persones en algun dels tres països, vinguin acompanyats o no d'una ciclogènesi explosiva.

Després d''Ana', 'Bruno'

En el cas concret d'aquesta borrasca, sí que ve acompanyada d'una ciclogènesi explosiva, que implica que la caiguda del sistema de baixes pressions que porta podria ser igual o superior a 18-20 hectopascals (hPa) en 24 hores a les latituds mitjanes en què es troba Espanya (entre 30 i 60 graus de latitud).

Notícies relacionades

De moment, les citades agències meteorològiques només han decidit posar nom a les borrasques atlàntiques, no a les mediterrànies.

Les següents que vinguin rebran els noms de Bruno, Carmen, David, Emma, Félix i Bruno, Carmen, David, Emma, Félix Gisele