Els termòmetres arriben als 40 graus per primera vegada a Espanya aquest any

Lleida arriba als 37º i encara s'espera un lleugera intensificació de la calor durant els pròxims dies

 

  / JOSÉ MANUEL VIDAL (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Les temperatures extremes, amb valors que ronden els 40 graus als observatoris més càlids d'Espanya, i les nits tropicals, en què els termòmetres no baixen dels 20, es prolongaran durant tota la setmana, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Les localitats d'Andújar (Jaén) i Montoro (Còrdova), amb 41º,2º i 41º, van superar per primera vegada aquest any a Espanya la barrera simbòlica dels 40 i és molt probable que aquest dilluns o dimarts també s'hi arribi en altres observatoris de la vall del Guadalquivir, Extremadura i Castella-la Manxa. A Lleida es podria arribar a 38º.

Les temperatures d'aquests dies no han batut cap rècord, però se situen molt per sobre dels valors mitjans per a l'època. Més que les màximes, l'Aemet destaca especialment les mínimes, que aquests dies són entre 5 i 10 graus més altes. A Coria (Càceres) no es va baixar de 24,4º durant la nit de diumenge a dilluns. A Madrid-Retiro la mínima ha sigut 24,3º, i a Cadis, de 23,9º.

Notícies relacionades

L'Aemet manté activat un avís per temperatures altes en el nivell 2 (color taronja) a les províncies de Jaén, Còrdova, Sevilla, Càceres, Badajoz i Toledo, mentre que el nivell 1 (groc) inclou pràcticament tot l'interior peninsular. En el cas de Catalunya, l'avís inclou les comarques de l'interior de Barcelona, Lleida, la vall de l'Ebre i l'Empordà, on es podrien arribar als 37. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) també té activat un avís que es prolongarà com a mínim fins dimecres.

La calor més intensa sembla que es desplaça des de l'est, on aquest dilluns i dimarts s'arribarà a la màxima de l'actual episodi, cap al centre i el Mediterrani, on el punt culminant serà dimecres.