PER SOBRE DE 20 GRAUS

Primera nit tropical de l'any a Barcelona

Les temperatures estiuenques es mantindran fins dissabte

zentauroepp38588839 playa170524190755

zentauroepp38588839 playa170524190755 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

La ciutat de Barcelona ha registrat la primera nit tropical de l'any, que en termes meteorològics significa que el termòmetre no baixa de 20 graus en les hores de més fresca. Concretament, la mínima entre les sis i les set d'aquesta matinada ha sigut de 21,6º, segons dades de l'estació de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Vila Olímpica. A l'estació del Raval-UB el termòmetre ha baixat fins als 19,8.

Les nits tropicals són molt habituals a Barcelona els mesos de juliol i agost -han arribat a cobrir completament els dos mesos-, però al maig s'acosten a l'excepcionalitat. Sumades a la humitat ambiental, les nits sense baixar de 20º dificulten el son perquè l'organisme es veu obligat a una sudoració més alta que mantingui la temperatura ideal. I tot indica que els valors elevats a Barcelona seguiran fins dissabte.

Notícies relacionades

La calor és conseqüència de la formació d'una massa d'aire subtropical en altura sobre la Península, gràcies a la combinació d'un cel poc ennuvolat, la gran insolació i la gairebé absència de vent. "Tot suma", explica Rubén del Campo, portaveu de l'Aemet. Barcelona no ha sigut una excepció, ja que també s'han situat per sobre dels 20 graus de mínima els observatoris de l'Aemet a Cadis, Jaén i Sevilla-Tablada, amb 20,3º, 21,7º i 20,3º, respectivament. "El cas que crida més l'atenció, no obstant, ha sigut el de Vigo, on en tota la nit no han baixat de 22,9º", informa Del Campo.

Les temperatures pujaran lleugerament aquest dijous i es mantindran molt elevades fins al cap de setmana, "especialment a tot l'est del país i a la vall de l'Ebre", prossegueix el portaveu de l'Aemet. L'única excepció seran les zones muntanyoses en què es puguin formar tempestes al vespre. Avui s'espera que als punts més càlids de la vall del Guadalquivir (Andújar, Còrdova) s'arribi a 38º de màxima a primera hora de la tarda, mentre que a la plana del Guadiana s'arribarà als 37º. Temperatures plenament d'estiu. A Lleida s'arribarà als 33º.