UN FRONT FRED

El temporal deixa més de 40 litres per metre quadrat a l'àrea de Barcelona

El risc de nevades a Catalunya afecta nombroses comarques, però per sobre de la cota 600-800 metres

Foto d’arxiu d’una forta pluja a la plaça de Catalunya, Barcelona.

Foto d’arxiu d’una forta pluja a la plaça de Catalunya, Barcelona. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

Pluges molt generalitzades i en ocasions intenses han començat a afectar Catalunya com a conseqüència de l'arribada d'un intens temporal que ve acompanyat de vent i fort onatge. S'esperen nevades per sobre dels 800 metres i ocasionalment dels 600. Tant l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) com el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) mantenen activats diversos avisos de risc fins a dissabte al matí.

Encara que a partir de migdia s'espera una millora substancial temps, amb el cel més clar, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la prudència en la mobilitat en els desplaçaments de tot el cap de setmana.

Les precipitacions han sigut particularment intenses a l'àrea de Barcelona. Diverses estacions meteorològiques de la ciutat superaven al llarg del dia els 40 litres per metre quadrat, segons dades fins a les 21.30 de la xarxa Meteoclimatic. A l'Hospitalet s'han mesurat 35 litres, a Terrassa se n'han recollit 32 i a Sant Cugat han sigut 30.

Altres precipitacions destacades, segons el Meteocat, eren les acumulades a Viladrau, amb 26 litres per metre quadrat, a Olot (21 litres), Sant Pau de Segúries (20 litres) o Vilanova del Vallès (18). Els successius fronts escombren el territori desplaçant-se de sud a nord. 

A les zones afectades s'ha superat el llindar d'intensitat de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts i les precipitacions han anat ocasionalment acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita. Protecció Civil ha posat en prealerta el pla d'emergències per inundacions (Inuncat) per la previsió de pluges persistents.

La neus ha sigut escassa de moment, però s'espera una intensificació a mesura que avanci la nit. El Meteocat adverteix que els flocs podrien fer acte de presència en nombroses comarques al llarg de dissabte a la matinada.

L'avís de risc és de color taronja (nivell 2 en una escala de 0 a 3) al litoral, fonamentalment a la costa gironina, on s'esperen dissabte fins a migdia onades de fins a 2,5 metres d'açada.

Notícies relacionades

També ha activat el pla d'emergència de Protecció Civil (Procicat) per fort vent al Pirineu i el Prepirineu, la Selva i el Vallès Oriental.

Davant la previsió adversa, es recomana no aparcar vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni travessar rius o rierols si baixen amb aigua. Protecció Civil també recorda que convé allunyar-se del front marítim i respectar els tancaments d'accessos a les zones de risc