Temporal de neu, vent i mar

A partir de dimarts hi haurà una baixada notable de les temperatures

  / EFE / PEDRO PUENTES HOYOS

 
jjubierre36859426 fro en segovia170113121822
jjubierre36859468 fro en cantabria170113121859

/

3
Es llegeix en minuts

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu a partir d'aquest divendres un temporal de neu, vent i mar al nord peninsular, les Balears i zones costaneres adjacents, que es mantindrà fins dilluns. A partir de dimarts hi haurà una baixada notable de les temperatures.

De moment, el més notable és el vent. A Barcelona, a primera hora d'aquest matí ja ha començat a bufar amb força i ha causat algun incident en el mobiliari urbà, com el que es veu a la imatge, de la Diagonal amb el carrer de Balmes.

Des d'aquest divendres, després del pas d'un front fred, les previsions apunten a un flux de nord, sobre la Península i el Mediterrani, canalitzat entre l'anticicló de les Açores, amb centre al nord-oest de la Península, i una zona de baixes pressions situada, inicialment, sobre l'interior d'Europa i que posteriorment es traslladarà als voltants d'Itàlia.

FORTES NEVADES

Aquesta situació afavorirà l'entrada d'una massa d'aire marítima, freda i humida, que donarà lloc a precipitacions persistents a l'extrem nord peninsular, de neu en cotes baixes, intervals de vent fort o molt fort al quadrant nord-est i les Balears i temporal marítim al Cantàbric al principi de l'episodi, que afectarà zones del Mediterrani els dies següents.

Les precipitacions seran persistents, i ocasionalment fortes, a l'extrem nord peninsular, probablement fins al dilluns 16 inclusivament. S'esperen importants acumulacions al llarg de l'episodi a l'àrea cantàbrica i als Pirineus i és probable que s'arribi als 120 mil·límetres en àmplies zones, valor que es pot superar localment.

Gran part d'aquesta precipitació serà en forma de neu, ja que la cota baixarà al llarg d'aquest divendres fins als 300 metres al terç nord peninsular, i pujarà a uns 500 metres dissabte i a uns 800 metres diumenge.

Al Mediterrani s'espera mal estat de la mar en punts del litoral de Catalunya i les Balears durant el dia d'avui, i diumenge la situació empitjorarà, sobretot a les Balears, i afectarà zones d'alta mar.

És molt probable que a partir de dimarts hi hagi un canvi de situació, amb entrada de flux del nord-est d'origen continental, més sec i fred, que donarà lloc a un episodi de temperatures molt baixes a la Península i les Balears.

ONADA DE FRED A FRANÇA

Un total de 237.000 cases al nord-oest de França estaven a primera hora d'aquest matí sense electricitat per un temporal que ha escombrat el país d'oest a est, amb ràfegues de vent de fins a 146 quilòmetres per hora a Dieppe (nord), que anuncia l'arribada d'una onada de fred.

Segons l'empresa de gestió de xarxes elèctriques Enedis, bona part dels abonats que no tenien corrent es concentraven a les regions de Picardia (70.000) i Normandia (65.000).

Uns 1.200 tècnics estaven desplegats per les zones afectades per restablir el servei, encara que Enedis ha puntualitzat que "la progressió de les intervencions és difícil per les condicions meteorològiques encara inestables".

L'aeroport de Beauvais -a 80 quilòmetres de París-, que va haver de tancar al trànsit ahir al vespre a causa d'aquestes mateixes condicions meteorològiques, recuperava la normalitat aquest matí, amb algun retard.

Notícies relacionades

Diversos trens van haver d'interrompre el seu trajecte ahir a la nit per la caiguda d'objectes a la via o avaries, com un Thalys que cobria la línia entre París i Brussel·les, en què viatjaven més de 180 persones, que va haver de ser remolcat.

De fet, la companyia ferroviària SNCF ha avançat que davant les circumstàncies meteorològiques, avui suprimirà alguns dels seus trens Thalys i altres patiran endarreriments.