MAL TEMPS

¿Què s'ha de fer davant el risc de nevades?

Protecció Civil aconsella extremar la prudència i evitar agafar el cotxe si no és imprescindible

GRA314. LUGO, 26/02/2016.- Una mujer camina por la LU-633, cubierta de nieve, la Delegación del Gobierno en Galicia ha activado en su fase de alerta el Plan de Vialidad Invernal en la Red de Carreteras del Estado de las provincias de Lugo, Ourense y Pontevedra. Según las predicciones meteorológicas, desde hoy y hasta mañana por la tarde podrían producirse acumulaciones de nieve de veinte centímetros en las montañas de Lugo y Ourense. EFE/Eliseo Trigo

GRA314. LUGO, 26/02/2016.- Una mujer camina por la LU-633, cubierta de nieve, la Delegación del Gobierno en Galicia ha activado en su fase de alerta el Plan de Vialidad Invernal en la Red de Carreteras del Estado de las provincias de Lugo, Ourense y Pontevedra. Según las predicciones meteorológicas, desde hoy y hasta mañana por la tarde podrían producirse acumulaciones de nieve de veinte centímetros en las montañas de Lugo y Ourense. EFE/Eliseo Trigo / eliseo Trigo (efe)

2
Es llegeix en minuts

La irrupció d'una massa d'aire fred aquest cap de setmana a Catalunya, pot provocar nevades i tempestes en cotes baixes del territori. Des de Protecció Civil s'ha activat la fase d'alerta del Pla Neucat. ¿Saps què has de fer davant el mal temps d'aquest dissabte, 27, i diumenge, 28? Et resumim els consells dels experts.

A CASA

A CASAHem de fer-se un ús correcte de la calefacció, desconnectar els aparells elèctrics que no siguin imprescindibles i evitar tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en habitacions tancades. En el cas de zones aïllades o no urbanes es recomana mantenir un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades. A les persones que pateixen malalties se'ls aconsella que tinguin el suficient medicament necessari en els casos de tractaments prolongats o malalties cròniques. Com a recomanació general, s'ha d'assegurar tenir menjar suficient i deixar lliures les línies telefòniques per a casos d'emergències. Tenir un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals són altres de les recomanacions davant de possibles nevades.

A L'EXTERIOR

A L'EXTERIORLes persones grans els més petits no han de sortir a l'exterior. En el cas de no poder evitar sortir de casa, es recomana abrigar-se bé amb peces de roba lleugera col·locades una sobre l'altra. A més, la cara i el cap s'han de protegir de manera que s'eviti que l'aire fred entri directament als pulmons. Les manyoples i les gorres proporcionen calor al cos.

PREPARAR UN DESPLAÇAMENT EN COTXE

PREPARAR UN DESPLAÇAMENT EN COTXES'aconsella agafar el cotxe només si és imprescindible, consultant abans l'estat de les carreteres i evitant circular de nit. És millor anar acompanyat al volant o avisar algú sobre el recorregut previst. És indispensable portar cadenes, una manta, el dipòsit ple de combustible i assegurar-se que els pneumàtics tenen una pressió correcta i que els líquids de refrigeració i netejaparabrises estan amb el nivell correcte i adequat a temperatures baixes. També és recomanable assegurar-se que la bateria del telèfon mòbil està ben carregada.

A LA CARRETERA

Notícies relacionades

A LA CARRETERAÉs fonamental conduir a poca velocitat, amb els llums encesos i no seguir les marques deixades per altres vehicles. S'ha de deixar suficient separació entre cotxes i sempre frenar suaument. En cas de gel a la via, no s'ha d'usar el fre. Si algú es queda atrapat a l'interior del cotxe a causa del temporal es recomana buscar un refugi o quedar-se a l'interior del vehicle ja que els pneumàtics actuen com a aïllant del fred, deixar encesa la calefacció amb una finestra una mica oberta i evitar quedar-se adormit amb el motor en marxa. També s'ha de netejar la neu del vehicle per evitar que l'acumulació taponi el tub d'escapament i entri a l'habitacle del cotxe.

PER A CONSULTES DIVERSES

PER A CONSULTES DIVERSES

  • Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)  
  • Servei Català de Trànsit 
  • Portal de la mobilitat 
  • 012 Atenció Ciutadana
Temes:

Neu