AVÍS METEOROLÒGIC

Alerta per l'arribada de neu fins i tot al prelitoral

L'episodi deixarà flocs a partir dels 500 metres i serà intens al Pirineu

Protecció Civil recomana extremar la prudència i agafar el cotxe com menys millor

mapa-aviso-dins

mapa-aviso-dins

2
Es llegeix en minuts

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat que s'extremi la prudència i que s'eviti agafar el cotxe tant com es pugui, especialment si s'ha de circular per les zones de muntanya, a causa del risc que dissabte es puguin produir nevades en nombroses comarques de Catalunya, ocasionalment intenses. "Hem d'estar molt pendents perquè aquest tipus de situacions meteorològiques van canviant i podria ser que la neu arribés a zones poc habituals", ha afegit el director general de Protecció Civil, Joan Delort.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat), no obstant, creu molt poc probable que els flocs puguin arribar a les ciutats costaneres i del prelitoral. "Podria nevar en altituds superiors als 500 metres", ha explicat Santi Sagalà, cap de predicció del Meteocat.

A partir d'aquesta nit, les pluges aniran guanyant terreny per les comarques més orientals de Catalunya, però l'entrada de la massa d'aire fred a l'altura es demorarà fins dissabte al matí i possiblement arribarà al màxim "al migdia i a la tarda, que serà el moment amb més risc de nevades", ha afegit Sagalà. A les zones on el fred no sigui prou elevat per formar neu, hi haurà pluges que en els casos extrems podrien acumular fins a 50 litres per metre quadrat. El Meteocat també ha activat avisos pel mal estat de la mar i per vent.

La inestabilitat desaparèixerà de mica en mica fins al punt que diumenge serà un dia fred però estable. Al llarg de la setmana es registraran gelades generalitzades a l'interior. 

Les nevades més grans s'acumularan al Pirineu, on s'esperen gruixos de més de 50 centímetres en la suma de tot l'episodi. El risc de nevades tambés és elevat a les serres del prelitoral sud, com els Ports de Tortosa, Prades i el Montsant, ha explicat Sagalà, i una mica menor en altres punts més elevats del prelitoral com el Montseny, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i la Panadella, com subratlla Protecció Civil.

Notícies relacionades

L'experiència acumulada en situacions d'aquest estil a la A-2 (a l'altura del Bruc, per exemple) i altres carreteres de gran trànsit recomana ser "prudents", ha dit Delort. El director general ha reconegut que la circulació decau els cap de setmana, cosa que convida a ser optimistes, però al mateix temps ha recordat que dissabte al matí sol ser un dia de molts desplaçaments familiars o per activitats esportives. "No diem que s'ha de deixar el cotxe a casa, sinó que s'ha de ser prudents i estar informats en tot moment", ha dit. Delort ha recordat que, en cas d'haver d'agafar el cotxe, "s'han de portar cadenes per previsió -i saber-les posar-, conduir pel carril dret, guardar les distàncies de seguretat i evitar els avançaments.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha estès l'avís per neu del cap de setmana a pràcticament tota la meitat nord d'Espanya i als sistemes muntanyosos del sud. Al Cantàbric s'esperen gruixos importants, de fins a un metre en zones de muntanya.

Temes:

Neu