MESURES DRÀSTIQUES A TV-3

Montoro ofega els 'polacs'

El deute que Hisenda reclama a TV-3 en concepte de l'IVA podria buidar la graella a partir del seembre

Els productors presenten un pla de xoc per al sector i demanen a TVC que no tanqui programes

polonia

polonia

3
Es llegeix en minuts
Olga Lerín

«La tempesta perfecta». Així és com han definit representants del sector audiovisual català, com productors, directors i actors, la situació per la qual passa en aquests moments el col·lectiu i que es podria veure agreujada si TV-3 prescindeix dels programes que realitza amb les productores, com és el cas de Polònia, Està passant, APM? i El foraster, entre d’altres. Així, Productors Audiovisuals Federats (PROA) i altres entitats, com Guionistes Associats de Catalunya (GAC) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), van presentar ahir un pla de xoc per evitar «la fi» de la tele autonòmica i del sector en general, en el qual treballen entre 12.000 i 15.000 persones. 

 En una concorreguda roda de premsa, Raimon Masllorens, president de PROA, va reconèixer que la situació que està vivint TV-3 «és molt greu», perquè encara que la tele autonòmica no ha sigut intervinguda directament en virtut de l’article 155, sí que està patint «un setge molt important». Com a conseqüència d’un nou criteri d’aplicació de l’IVA per part d’Hisenda, TVC haurà d’afrontar el pagament de 167 milions d’euros per la devolució de l’impost de la subvenció de la Generalitat entre el 2015 i el 2017. La tele ja ha advertit que anirà prescindint de la producció externa. 

El productor Raimon Masllorens, en la presentació del pla de xoc. / LUAY ALBASHA

«Les amenaces a TV-3 són molt alarmants, però el que s’està fent és erroni», va denunciar Masllorens en relació amb les retallades dràstiques apuntades pel director de TVC, Vicent Sanchis. Segons el productor, TV-3 ja els ha anunciat que, si en les pròximes setmanes no hi ha una aportació econòmica del Govern català, al juny es cancel·laran «automàticament» tots els programes amb productores que s’estan realitzant. «Ja no s’estan contractant espais per al segon i el tercer trimestre –va afegir– i, si se segueix així, a partir de lsetembre, la graella es quedarà buida».

PRIMERA VÍCTIMA

 TVC té previst cancel·lar el magazín Tarda oberta (Mediapro) a finals de gener, i el degoteig podria ser continu. Polònia, el vaixell insígnia, seguirà fins al juny, però Està passant (també de Minoria Absoluta) s’haurà de realitzar des de les instal·lacions de la tele per abaratir costos. En aquests moments, tots els projectes estan paralitzats, entre ells la tercera temporada de la sèrie Nit i dia (Mediapro), i només està previst el retorn d’El foraster (Brutal Media), el 17 de gener i, probablement, Preguntes freqüents (El Terrat), el dia 20, amb una nova presentadora, Laura Rosel.

El pla de xoc presentat ahir inclou demanar una moratòria a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) –té previst aprovar la supressió de programes la setmana que ve– perquè esperi a portar a terme la mesura «com a mínim fins a la formació d’un nou Govern», ja que les conseqüències poden ser «irreversibles».

Notícies relacionades

La proposta també reclama al nou Executiu «una aportació extraordinària de pressupost per fer front al nou criteri de l’IVA i garantir la viabilitat i la supervivència de TV-3»; la modificació «urgent», per part del Govern, de la llei de l’IVA, «de la mateixa manera que s’ha fet en el sector del transport i el sector cultural», i la necessitat que el consell de govern de la Corporació –l’actual finalitza el seu mandat al març– tingui «poder i autoritat per liderar un canvi de model».

«TERMÒMETRE» i «VITAMINES»

«Fins ara hem estat posant el termòmetre i donant vitamines, però no acabem de caminar», va assenyalar Masllorens. L’últim punt del pla urgeix a la constitució d’una taula de treball amb figures del sector i representants del Govern «per elaborar un pla estratègic d’actuació» que redefineixi el model audiovisual de la CCMA i de la resta del sector amb l’objectiu de «garantir la viabilitat» durant els pròxims set anys.