TU I JO SOM TRES

La brutalitat de l'enemic a la retina

Espanyol: el manifestant que va perdre un ull per una pilota de goma de la Policia Nacional. / LLUÍS ARCARAZO / MEDIAPRO (TV3)

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

El gran estrateg Sun Tzu en el seu celebèrrim manual L'art de la guerra adverteix que és fonamental, bàsic, imprescindible, potenciar els errors de l'enemic.  Cal saber utilitzar les salvatjades de l'adversari, i  mantenir-les a les retines de la ciutadania com a foguera que escalfi, retroalimenti i reforci el sentiment de les víctimes. L'atropellament, ben gestionat, es transforma, per a la causa, en combustible. I l'acció de l'agressor es torna contra ell de forma inevitable. En aquest sentit ha sigut impecable el treball que han elaborat per a TV-3 el productor Jaume Roures (Mediapro) i el director Lluís Arcarazo, sobre els successos de l'1 d'octubre. Han sigut 50 minuts intensos. Un retrat síntesi d'aquella jornada en què van brillar les porres, es van llançar projectils i es va carregar de forma brutal contra una ciutadania que només pretenia col·locar una papereta en una urna. Ens han ensenyat l'organització de les meses, la distribució dels apoderats, el sistema informàtic «que anul·lava la possibilitat de vots repetits (...), malgrat els atacs dels serveis d'intel·ligència espanyols». Van donar veu a voluntaris als col·legis que deien amb orgull: «Malgrat els impediments, el procés ha sigut d'una netedat i pulcritud extremes». Ens han ofert plans de la ciutadania preciosos: una senyora, en cadira de rodes, anant a votar; una jove impedida, portada en braços fins a l'urna; una mare amb el seu nadó a la falda, camí del col·legi electoral. I al carrer, masses de ciutadans de totes les edats cridant pacíficament «¡Votarem, els carrers sempre seran nostres, votarem!». ¡Ah! L'emoció desbordava la pantalla. Ens encomanava de forma gloriosa i absoluta. I de cop i volta la repressió. L'atac dels armats. Cascos, escuts, porres, i escopetes carregades amb bales de goma llançant trets. Violència. Cops. Pallisses. Humils ciutadans ferits, dones, avis, més de mil. I el testimoni de Roger Español, el jove que ha perdut un ull: «Vull ser l'últim ferit per bala de goma de l'Estat espanyol».

Tot el que ens han ofert en aquest treball és absolutament verídic. L'art televisiu -i d'això TV-3 en sap molt- és mantenir aquestes imatges vives. Immens error el de Rajoy i el seu equip. Encara estem a l'espera que el responsable d'aquest salvatge operatiu sigui dimitit.