PERSONATGE POLÈMIC

Un altre revés per a Cárdenas

El mateix Defensor de l'Espectador de TVE critica els continguts d''Hora punta' per falta de rigor

El presentador, amb Camilo Sesto, a la seva casa de Miami, per a ’Força Barça’.

El presentador, amb Camilo Sesto, a la seva casa de Miami, per a ’Força Barça’.

2
Es llegeix en minuts

El polèmic locutor Javier Cárdenas ha tornat a ser criticat, però en aquesta ocasió per un dels més prestigiosos serveis de la mateixa televisió en què presenta el seu controvertit xou Hora punta: el Defensor de l’Espectador. Aquesta figura de RTVE, encarnada per Ángel Nodal, ha afirmat que és «pràcticament impossible encaixar» els continguts pseudocientífics d’Hora punta en la programació d’entreteniment de TVE i en l’horari de màxima audiència, «sobretot quan el mateix programa admet que no tenen reconeixement científic».

Nodal s’expressa així en el seu últim informe trimestral (de juliol a setembre del 2017), després de rebre una queixa d’Antonio Calvo en nom de la directiva de l’Associació Espanyola de Comunicació Científica. «Considerem greu que es transmetin aquests missatges falsos i sense sentit a la ciutadania, especialment des de mitjans públics», apunta Calvo, que suggereix que «limitin l’emissió d’aquest tipus de continguts a les hores de matinada en què horòscops i altres superxeries fan el seu agost».

En aquest sentit, el Defensor de l’Espectador assegura que «és just posar en valor la seva proposta que cada vegada que s’abordin aquest tipus d’assumptes es faci amb rigor i amb la presència de científics crítics amb aquesta mena de teories acientífiques». Malgrat les crítiques rebudes (i malgrat no arribar al 10% de quota de pantalla), el consell d’administració de RTVE va decidir el novembre passat renovar tres mesos més el contracte amb la productora de Cárdenas.

MÉS CRÍTIQUES 

Notícies relacionades

També els serveis informatius de TVE han rebut un revés, encara que matisat. Alguns usuaris van enviar al Defensor de l’Espectador les seves crítiques contra TVE-1 per no emetre la declaració judicial del president del Govern i del PP, Mariano Rajoy. En el seu informe trimestral, Nodal explica que la decisió de la direcció d’informatius d’oferir-la només pel canal 24 Hores «pot ser qüestionada des d’un punt de vista professional, però és cert que la declaració es va oferir íntegrament i que TVE és l’única cadena que disposa d’un canal d’informació permanent».

En aquest trimestre també s’han rebut queixes relacionades amb l’emissió d’imatges de l’atemptat de Barcelona. Sobre aquest tema, el Defensor de l’Espectador de RTVE considera que el tractament dels informatius de TVE a les imatges «es va ajustar al que està establert en el manual d’estil de RTVE», que preveu que s’ha de fer des del «màxim respecte» a la intimitat de les víctimes i al dolor de les seves persones pròximes.