A LES 20.55 HORES

'La Marató' de TV-3 recapta per ara 7.215.676 euros

Per la 'teletó' solidària, que aquest any es dedica a les malalties infeccioses, han anat passant especialistes; persones que n'han patit, com el pilot Isidre Esteve i l'actor Abel Folk, i artistes com India Martínez

final2b

final2b

5
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Marató La Maratóde TV-3 està aplicada des de les 10.00 hores d'aquest diumenge, 17 (de les 8.00 hores fins a les 13.00 en el cas de Catalunya Ràdio) a la seva lloable tasca de sensibilitzar i divulgar tot el que està relacionat, aquesta vegada,amb les malalties infeccioses.  Les infeccions són les causants d'una de cada tres morts al món i segons els experts es convertiran en un greu problema de salut pública. I està aconseguint el seu objectiu de recaptar fons per finançar projectes de recerca científica, ja que al tancament d'aquesta edició s'havien aconseguit 7.215.676 euros.

Fins a aquell moment, pel programa, presentat per Helena Garcia Melero (Els matins, Divendres),Helena Garcia Melero (Els matins, Divendres han desfilat especialistes, persones afectades que han anat oferint el seu testimoni i artistes que han actuat solidàriament. Entre les persones que han explicat  les seves malalties hi ha cares conegudes com l'actor Abel Folk, que va patir una pneumònia; la cineasta Carla Simón (directora d''Estiu 1993', candidata al Goya al millor director novell), els pares de la qual van morir de sida; el pilot Isidre Esteve, que, després de patir una lesió medul·lar, va tenir a l'hospital una infecció al còlon, i el mateix Vicent Sanchis, director de TV-3, que va patir tuberculosi de molt jove i que va alertar de l'abús dels antibiòtics.

També s'ha anat nodrint dels testimonis de personatges anònims, com Rosa Castelló, que al patir de leucèmia va haver de fer-se un trasplantament, cosa que li va produir una infecció al cervell; María Pellicer, que una sèpsia (inflamació exagerada que provoca fallida multiorgànica) va fer que li haguessin d'empeltar pell; la Sònia, que als 7 anys va patir una infecció greu; el Jordi, que va contraure sida i  temia el rebuig social i de la seva família; la Raquel,que un xarampió sofert d'adulta va estar a punt de costar-li la vida, i el Dídac, un nen d'11 anys, a qui el mal menor de la seva immunodeficiència ha sigut amputar-li la cama, i que, després de créixer entre hospitals, somia amb ser cirurgià.

Vista del plató de 'La Marató' del 2017 / Domènec Fernàndez

Perquè les malalties infeccioses són moltes i molt variades. Les més greus i adquirides per contagi són la sida, la meningitis, l'hepatitis, la tuberculosi i les de transmissió sexual. Després hi ha la sèpsia i les que s'agafen al quiròfan o en viatges pel món, com el xarampió, la tos ferina i la diftèria. Per últim hi ha aquelles que, encara que en principi semblen menys greus, com la grip, la gastroenteritis i les infeccions urinàries, que, segons l'estat de salut del pacient o la seva edat, poden complicar-se fins a ser mortals. 

Entre els intèrprets que a les 20.30 hores havien ofert el seu espectacle hi ha: India Martínez, que ha participat en el disc de 'La Marató' amb la cançó 'Vencerem', una versió del “Nessun dorma” de l'òpera Turandot. Per a la cantant cordovesa ha sigut tot un repte. "Perquè és la primera vegada que canto en català, encara que tinc família catalana, i després hi ha el líric. Perquè jo vinc del flamenc. Però m'ha encantat l'experiència. Ho he fet amb respecte i afecte i la causa s'ho val", ha assegurat.

Però també han actuat el Mag Lari; Sara Terraza, Wom i Funkystep & The Sey Sisters; La Veronal; Daniel Anglès, Víctor Arbelo i el cor de l'Escola Aules; Joan Rovira; Hora de Joglar; Hálldor Már; P.A.W.N. Gang; la banda de 'La Marató'; Nit de Musicals; Barcelona Gospel Messengers; La Casa Azul; La Família Bastarda, i la Família del Súper 3. I un trio molt peculiar: Les Meleros, en què l'actriu Gemma Dauseras i  Josep Maria Portavella, fundador de Les Chanclettes, han fet de clons de la popular presentadora.

Així mateix, el 'foraster' Quim Masferrer ha ofert un dels seus celebrats monòlegs, en què, com és habitual, ha volgut donar protagonisme a la gent del públic; els actors de la sèrie 'Merlí' Laia Manzanares, Júlia Creus, Adrián Gröser i Lleó Martínez, han protagonitzat un 'room escape'; Dani Jiménez (Dinàmiks ha mostrat amb un dels seus espectaculars experiments els bacteris del nostre cos;  el ballarí Pere Faura ha fet ballar els homes i la dona del temps de TV-3 Gemma Puig, Eloi Cordomí i Dani Ramírez, i l'equip de Cultura Jofre Font, Júlia Bertran i Roger Seró;  Laia Cervera, Roger de Gràcia, Cristina Brondo i Marc Ribas han superat el repte de 'Rentar-se les mans',  l'equip de 'Tarda oberta', amb Ruth Jiménez i Vador Lladó al capdavant, han representat 'Els pastorets', i Òscar Dalmau ha organitzat una espècie d''El Gran Dictat'.

Un plató canviant

Una de les novetats d'aquesta edició és que segons la franja del dia (matí, tarda o nit) ha anat canviant. Segons va explicar el seu director, Xavier Abad, en la presentació:  "Al matí serà un ambient molt clar, amb moltes activitats fora de plató (unes 3.005); al migdia passarem als fons grogosos i ataronjats, amb un ambient més reposat i de reflexió, i la nit serà més fosc, amb més espectacles", detalla.  "Hi haurà canvis de ritme, de to, d'escenari i de vestuari", segons Melero. I així ha sigut.

Dani Jiménez (Dinàmiks), amb Helena Garcia Melero, a 'La Marató del 2017) / Domènec Fernández

Per a la presentadora, que considera La Marató "una lliçó de vida i de tele"La Marat, l'haver-se implicat des de l'inici del projecte li dona "molta seguretat". I en relació amb els esquetxos humorístics que protagonitza, amb rul·los, patinet, en cavall, assegura: "Jo soc molt seriosa, però La Marató permet jugar amb tots els registres, pots riure't de tu mateixa".

Cinc hores de ràdio

Una altra de les novetats d'aquesta edició ha sigut el polsador, una espècie de nau moguda per un cotxe a distància, disseny de Rafel Vives (Ja t'ho faràs que recorre diferents escenaris per anar actualitzant el marcador. 

Notícies relacionades

La ràdio també s'ha implicat en la causa de la mà de Ricard Ustrell, director i presentador d''El suplement'. Des de les 8.00 fins a les 13.00 totes les seccions han estat dedicades a la causa solidària i s'han ofert quatre actuacions del disc. A més, la primera actualització del marcador s'ha fet a la ràdio". També és contínua la presència de la 'teletó' a Facebook i la web de la tele i la ràdio. 

En la presentació de l'edició d'aquest any, la 26a,  Vicent Sanchis, director de TV-3, va assegurar: "Malgrat que no vivim un moment tranquil ni a nivell polític ni social, s'ha de recuperar una part de normalitat, com a mínim durant un dia, perquè La Marató". Aquest dia, a pesar que tot està molt capgirat i que el 21-D està a tocar aquest diumenge 'La Marató' ha regnat.