26a EDICIÓ DEL PROGRAMA

Helena Garcia Melero: "'La Marató' és una lliçó de vida i de tele"

La periodista presentarà en solitari les 15 hores de 'teletó solidària' de TV-3, que aquest any està dedicada a les malalties infeccioses

ialvarez41276664 sant joan despi 11 12 20117 teletodo helena garcia melero en171213174007

ialvarez41276664 sant joan despi 11 12 20117 teletodo helena garcia melero en171213174007 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de complir el 2016 els seus primers 25 anys, La Maratódedicada aquesta vegada a les malalties infeccioses, causants d'una de cada tres morts al món. Entre elles, les que són greus i presenten especial risc de contagi, com la sida, la meningitis, l'hepatitis, la tuberculosi i les malalties de transmissió sexual. 

A més de la sèpsia (una inflamació exagerada que provoca fallida multiorgànica); les adquirides al quiròfan o en viatges pel món, i aquelles ja erradicades que tornen, com el xarampió, la tos ferina i la diftèria. Però també malalties més freqüents, com la pneumònia, la grip, la gastroenteritis i les infeccions urinàries, que, segons l'edat o l'estat de salut previ del malalt, es poden complicar.

Al capdavant d'aquesta edició estarà, com en l'anterior, Helena Garcia Melero, encara que en aquesta ocasió no l'acompanyarà Ramon Pellicer, sinó que presentarà les 15 hores en solitari. «La serenitat d'en Ramon em va ajudar molt», reconeix. No obstant, comptarà amb l'ajuda del músic Ferran Aixalà (Oh happy day!, Tarda oberta, que, a més de liderar la banda de La Marató, farà de còmplice. «Si em quedo en blanc cridaré: ‘¡Ferran!’ i ja sap que m'ha d'explicar alguna cosa». 

No és la primera vegada que la periodista porta tot el pes del programa: ja ho va fer el 2005, en l'edició dedicada a l'Alzheimer, el Parkinson, l'ictus i altres malalties mentals. «Ara tinc 12 anys més de taules i unes quantes hores més de programes. Llavors La Marató començava a les 12.00 i ara a les 10.00, i acaba passada la una de la matinada», detalla.

Vertigen i il·lusió

Encara que persisteix aquesta sensació de «vertigen i il·lusió». «I les taules no em serveixen per calmar els nervis», diu. No obstant, per a ella no hi ha programa comparable a La Marató: «És una autèntica lliçó de vida i de tele». Aquest any, així mateix, per primera vegada en la història del teletó solidari, la presentadora s'ha pogut incorporar al projecte des de gairebé l'inici.

I és per això que la periodista, alliberada dels seus programes diaris (després de deixar el magazín Els matins, presentava el vespertí Divendres, amb Espartac Peran), s'ha implicat més intensament en els seus continguts. «Vaig passar tot un dia amb en Manuel, un malalt de sèpsia. En 24 hores, els va canviar la vida a ell i a la seva família. És un procés dur de veure per les seqüeles que li han quedat i com això els ha afectat. I, malgrat tot, impressiona comprovar que feliços que són», assegura. 

Així mateix, Garcia Melero mostrarà la seva vis còmica, que ja ha exhibit en especials de Nadal i a l'espai Còmics, en esquetxos humorístics que obren les franges del programa. Se la veurà en cotxe («tinc por de no arribar a TV-3, perquè el meu és molt vell»), en tàndem, sidecar, cavall, en quimono, amb rul·los i cantant. «Com que no sé cantar, m'ha tocat rebre algunes classes», confessa.

I és que aquesta és una altra de les novetats d'aquest any: que el programa estarà dividit en quatre franges. «Matí, tarda, vespre i nit. A mesura que passin les hores, hi haurà canvis de ritme, de to, d'escenari i també de vestuari», explica. 

Les actuacions

Durant les 15 hores de programa hi haurà nombroses actuacions, a més de la de la banda de La Marató, composta per Pastorets Rock: India Martínez; Joan Rovira; P.A.W.N. Gang; la Família del Super3; Sara Terraza, Wom i Funkystep & The Sey Sisters; La Veronal; Daniel Anglès, Víctor Arbelo i el cor de l'Escola Aules; Hora de Joglar; Circ Vermut; Nit de musicals; Mag Lari; Barcelona Gospel Messengers; La Casa Azul; La Família Bastarda; Hálldor Már... I Las Meleros. Perquè la presentadora es multiplicarà per tres: «L'actriu Gemma Dauseras és com el meu clon i Josep Maria Portavella, fundador de Les Chanclettes, també, però amb barba», fa broma.

Tampoc no hi faltaran, com és habitual, els testimonis dels que han patit malalties infeccioses, entre els quals hi ha cares conegudes, com l'actor Abel Folk, que va patir de pneumònia; l'esportista Isidre Esteve, a qui van haver d'extirpar el còlon; Carla Simón, directora del film Estiu 1993 pares van morir de sida), i el periodista de TV-3 Rafel Bagot, que es va contagiar de dengue a Tailàndia i li van quedar seqüeles.

El polsador mòbil

Així mateix, presentadors i actors de TV-3 superaran reptes, el foraster Quim Masferrer farà un monòleg, i s'estrena un polsador mòbil, que es desplaçarà per diversos punts per actualitzar el marcador.

Notícies relacionades

Per la seva part, Ricard Ustrell, director i presentador d'El suplement, de Catalunya Ràdio, que també presenta Preguntes freqüents a TV-3, estarà al capdavant d'un especial de cinc hores del magazín radiofònic (de les 8.00 a les 13.00 hores).

La periodista espera que els catalans tornin a mostrar la seva solidaritat: «Ho necessiten milers de persones que pateixen infeccions. L'OMS té entre les seves principals preocupacions la resistència que experimentem als antibiòtics, que el 2050 poden provocar 10 milions de morts a l'any». Diumenge es veurà.