TELE DE PAGAMENT

Paco León reviu l'Espanya d'Ava Gardner

L'actor prepara per a la plataforma Movistar+ 'Arde Madrid', comèdia en blanc i negre sobre la vida de l'actriu a la capital

ardemadri2

ardemadri2

3
Es llegeix en minuts

Paco León li van els experiments arriscats i els nous formats. Així, després de sorprendre amb la seva Carmina o revienta i de debutar a la televisió per streaming amb Siete años (Netflix), torna ara a reincidir amb les plataformes de pagament per posar en marxa un altre projecte innovador a Movistar+, Quema Madrid, la comèdia sobre la vida d’Ava Gardner a la capital, des de l’òptica del seu servei. El glamur d’una estrella de Hollywood i la grisa Espanya franquista, la llibertat absoluta al llit davant l’analfabetisme sexual i el malbaratament en contraposició a la misèria. Aquests són els antagonismes que mostra León a la ficció. Es tracta d’una aposta ambiciosa i arriscada, ja que es rodarà en blanc i negre en escenaris freqüentats el 1961 per «l’animal més bell del món», quan va tenir com a veïns del seu dúplex –al número 11 del carrer del Doctor Arce– Juan Domingo i Isabel Perón, com els tablaos flamencs Villa Rosa i El Corral de la Morería, la cocteleria Chicote, les Ventas  i el barri de Las Vistillas.

«La televisió de pagament ha anat desdibuixant la frontera entre la televisió i el cine, però ningú s’havia atrevit a travessar la franja del blanc i negre», va apuntar León en la presentació del projecte, que produeix, dirigeix i protagonitza aquesta «alta comèdia» de vuit episodis, oberta a més temporades, que es començarà a rodar al gener i s’emetrà a finals del 2018 a Movistar+.

L’acompanyen en l’aventura la seva dona, Anna Rodríguez, a més a més d’Inma Cuesta com a «indiscutible protagonista», en el paper d’Ana María, una professora de la Secció Femenina, «franquista bastant convençuda, decentissísima, coixa per poliomielitis, verge i analfabeta sexual», que acaba treballant com a criada de la Gardner al costat de Pilar (Anna Castillo) i Julián Villagarán, entre d’altres.

Rics i famosos

Notícies relacionades

León, que encarnarà el xòfer de l’actriu, no volia fer una pel·lícula biogràfica d’una dona «libèrrima, un huracà en l’Espanya franquista», per la qual cosa va decidir donar el protagonisme al servei domèstic i convertir així l’espectador en un «voyeur de la vida d’Ava», a més a més d’oposar el glamur i la pobresa, la llibertat i la repressió. «Ens interessa la confluència d’aquest Madrid de les festasses de rics i famosos i la gent humil passant gana», va afirmar Anna Rodríguez, que s’ha encarregat de documentar-se per reflectir «no un personatge de bona vida que se n’anava al llit amb qui pogués, sinó una dona lliure i moderna». No obstant, va recalcar, tot i que s’hi recullen fets històrics com la mort de Hemingway, «la resta és ficció» a Quema Madrid, que transcorre durant 15 dies de la intensa vida d’Ava Gardner a la capital, on es va instal·lar després d’haver estrenat La comtessa descalça i del divorci de Frank Sinatra. «Ava va venir a Madrid perquè els homes per esmorzar bevien sol y sombra», va fer broma Rodríguez, que va desmuntar la suposada aventura entre el Fary i l’actriu: «La va portar una nit en el seu taxi a buscar un flamenc amb qui volia lligar, però no se n’hi va anar al llit».

Amb un organisme «fabricat per consumir alcohol», capaç de beure com ho fan molt pocs i de «rodar l’endemà durant 16 hores», i una bellesa imponent, la Gardner va ser una de les estrelles de la «dolce vita madrilenya» que, segons paraules de León, va propiciar la dictadura franquista al no permetre la llibertat de premsa. L’actor i director no va revelar qui interpretarà la musa del setè art, tot i que va assenyalar que serà «una actriu americana». Per això a la sèrie es parlarà en anglès, espanyol i espanglish, ingredients que, com el blanc i negre, busquen donar autenticitat a una història que té tots els seus protagonistes «excitats».