AL CANAL #0 de Movistar+

Jon Sistiaga mostra a 'Tabú' les cares del masclisme a Espanya

El llorejat programa 'Tabú' analitza en quatre capítols les arrels dels comportaments sexistes i la violència de gènere

sistiaga-bebe-tabu

sistiaga-bebe-tabu

2
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado

Jon Sistiaga i el seu premiat Tabú tornen aquesta nit al canal #0 de Movistar+ (22.00 hores) per mostrar aquesta vegada les múltiples cares del masclisme a Espanya, un fenomen que queda en evidència a partir d’una curiosa constatació que fa el mateix programa: més de 50 paraules en castellà serveixen per anomenar «putes» les dones, mentre que els seus homònims en masculí destaquen qualitats positives. Al llarg dels quatre episodis que componen l’entrega, el periodista basc entrevista dones que pateixen aquest problema al seu dia a dia, homes que l’exerceixen i a una llarga cohort de feministes, filòsofs, psicòlegs, advocades i jutges.

El masclisme és un dels grans tabús de la societat espanyola, des del moment que hi ha gent que nega la seva existència i no ho considera un problema. «Ens en podíem haver anat a països llunyans on s’esclavitza la dona, però hem volgut centrar-nos a Espanya per abordar-ho des del punt de vista local», adverteix Sistiaga. La sèrie documental, produïda per La Caña Brothers, situa el focus en els patrons de comportament típicament hispans i en l’herència cultural.

A partir d’aquí, s’analitza l’educació sexista que adjudica al mascle el rol de possessió, domini i control, cosa que desemboca en desenes de morts cada any per violència de gènere. Aquestes actituds micromasclistes de molts homes, de les quals ni tan sols són conscients, són escrutades en l’espai amb l’ajuda d’experts i especialistes.

Periodisme pur

Sistiaga, que l’any passat va guanyar el premi Ondas amb el seu programa, avança que aquest Tabú sobre el masclisme és «el més periodístic» dels realitzats fins ara perquè funciona «com un mirall del que som». «Quan explicava que aquesta nova entrega era sobre el masclisme, tothom aguantava la respiració», recorda abans de puntualitzar que, encara que no sigui un problema local, van prendre la decisió de no sortir d’Espanya perquè «ja som prou masclistes aquí».

Notícies relacionades

De moment, aquesta quarta tanda de Tabú és la que ha sorprès més el periodista basc: «En els temes anteriors de la pederàstia, la mort i la maldat jo tenia més coneixements i els controlava bastant, mentre que en aquest he arribat amb poc bagatge i n’he après molt més». També subratlla que aquest és un problema que «ens afecta a tots», perquè «tots formem part del problema i, per tant, de la solució». En aquesta mateixa línia, el director de #0, Fernando Jerez, està convençut que «aquest és el tema més difícil dels quatre que s’han tractat per tot el que té de quotidià».

Aquesta quarta tanda s’inicia amb un primer capítol d’introducció general al tema en què s’ofereixen diferents punts de vista sobre la igualtat entre homes i dones. Entre els participants figuren el primer delegat del Govern per a la violència de gènere, Miguel Lorente; l’advocada de família Yobana Carril; l’analista política Cristina Seguí; la diputada de l’Assemblea de Madrid Clara Serra; la windsurfista Blanca Manchón; la historiadora María Castejón, i la cantant Bebe, autora de cançons contra el maltractament com Malo i Ella