TELE DE PAGAMENT

Gonzalo de Castro, un pare obsessiu a Movistar+

L'actor protagonitza 'Matar al padre', minisèrie que suposa el debut de la directora Mar Coll a la petita pantalla

olerin40957979 gonzalo de castro en la serie tv movistar matar al padre171115203433

olerin40957979 gonzalo de castro en la serie tv movistar matar al padre171115203433

2
Es llegeix en minuts
Olga Lerín

El tema de la família, que tan bé ha sabut retratar Mar Coll en pel·lícules com Tres dies amb la família –opera prima amb què va aconseguir, entre altres, els premis Gaudí i Goya– i Tots volem el millor per a ella, ha sigut l’elegit novament per la cineasta catalana per al seu debut televisiu. La posada de llarg serà a Movistar+, amb la minisèrie Matar al padre, protagonitzada per Gonzalo de Castro, l’inoblidable amo del bar de Siete vidas (Tele 5) i el Doctor Mateo d’A-3, que aquí es transforma en un pare obsessiu.

Composta de quatre episodis de 50 minuts, preparats per ser estrenats la primavera de l’any que ve, Matar al padre és, en paraules de la directora, «una tragicomèdia amb una mirada d’humor i tendresa envers els seus personatges». Coll no dubta a definir la producció com un «retrat absolut d’una família comuna».

 La trama se centra en Jacobo Vidal (De Castro), un advocat d’idees estrictes que veurà com la seva vida i els seus somnis de grandesa es veuen truncats per circumstàncies que no pot controlar. És un home «molt tirà i tan obsessionat amb cuidar els seus i el control, que crea situacions ridícules», aclareix la cineasta.

Cada capítol inclou un any (1996, 2004, 2008 i 2012) en la vida d’aquest clan compost pel matrimoni, Jacobo i Isabel (Paulina García), i els seus dos fills, Tomás (Marcel Borràs) i Valeria (interpretada per Greta Fernández i Judith Martí). La relació entre pare i fill adquireix part del protagonisme. «Aquest format em permet explorar els personatges, construir retrats complexos i veure’ls créixer, cosa que no havia fet mai», subratlla Coll.

De Castro torna a la petita pantalla amb una ficció que el va deixar «fascinat» després de llegir els guions de Valentina VisoDiego Vega i la mateixa directora. Descriu Jacobo com «un home meticulós amb enormes carències». Matar al padre és una història «d’invalidesa emocional, amb grans cantonades», en què el seu protagonista viu «turmentat» pel pas del temps seu i de la seva família, a la qual sotmet a «coses de malson».

Malgrat aquest quadro tan poc favorable, el veterà actor parla del seu personatge com «un home tendre amb bon cor» en el qual la violència és «expressiva». «Jacobo és molt agressiu, però no pega, encara que les seves reaccions generen tensió» i ganes que qualsevol mostri temptacions «de llançar-se per la finestra».

L’actriu xilena Paulina García (mare de Pablo Escobar a Narcos) dona vida a una psicòloga que «s’ha despistat», no està a gust amb el seu cos i té una família «neurotitzada» per un pare obsessiu. En un moment determinat, veu la llum a través d’un veí, Iván (Pol López), un practicant de teràpies alternatives «ple d’amor», segons opina l’actor, que intervé en l’estructura familiar per aportar «bon karma».

Notícies relacionades

Felicitat és el que necessita, precisament, el fill gran, Tomás. «És la víctima d’un pare que projecta en ell les seves obsessions», explica Borràs. «Des de molt petit és una persona molt frustrada, amb tendència a la depressió», que manté una relació «tirànica» amb la mare i que es fa «petit» davant el seu progenitor.

La ficció inclou un total de 16 anys. S’inicia el 1996 i s’acaba el 2012, en plena crisi econòmica. El rodatge va començar fa 10 setmanes a Barcelona i els voltants. En el camí que iniciarà Movistar+ el divendres 24 amb VergüenzaMatar al padre es podrà veure completa sota demanda i en emissió setmanal a #0.