Persecució d'humoristes

El jutge deixa en pau Wyoming i Dani Mateo

El magistrat arxiva el cas sobre un acudit sobre la creu del Valle de los Caídos, emès a 'El intermedio'

El jutjat de Pozuelo de Alarcón recorda el "marcat caràcter satíric" del gag en un programa d'humor

jgblanco37950619 170406083913

jgblanco37950619 170406083913

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge ha decidit arxivar la denúncia per un acudit sobre la creu del Valle de los Caídos que va protagonitzar Dani Mateo al programa El intermedio de La Sexta. Així ho informa el portal Vertele, que assegura haver tingut accés al sumari del casMateo Gran Wyoming van ser objecte d’una querella per atemptar contra els sentiments religiosos interposada per l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos.

Després d’analitzar el cas, el Jutjat d’Instrucció número 4 de Pozuelo de Alarcón ha decretat l’arxivament definitiu de la causa contra El intermedio, WyomingEl intermedio i Mateo. Per al magistrat, el contingut de l’acudit pronunciat per Mateo no constitueix un atemptat contra els sentiments religiosos –delicte que recullen els articles 525 i 510 del Codi Penal i que està castigat amb multes i amb penes d’un a quatre anys de presó– al considerar que no compleix ni tan sols amb «l’element objectiu del tipus penal».

EL GAG DENUNCIAT

L’entitat en defensa del mausoleu franquista va considerar que Wyoming i Mateo van cometre un delicte contra els sentiments religiosos durant l’edició d’El intermedio del 10 de maig del 2016, en què van incloure el gag Las cinco cosas que nunca te han contado sobre el Valle de los Caídos. El polèmic acudit va ser el següent: «El Valle de los Caídos alberga la creu cristiana més gran del món, amb 200.000 tones de pes i 150 metres d’altura, el triple del que fa la torre de Pisa. I això és perquè Franco volia que aquesta creu es veiés de lluny, normal, perquè qui deu voler veure aquesta merda de prop».

Notícies relacionades

L’acte, al qual ha tingut accés Vertele, se cenyeix a les paraules literals que va pronunciar Mateo, que recull literalment, i rebutja la interpretació que d’elles en fa la part querellant i que «pivota sobre les paraules creu cristiana i merda, de manera que el que es va dir seria que el símbol de la religió cristiana és una merda» i així s’ataca els cristians.

La sentència raona que «no s’arriba a veure com les paraules creu cristiana i creu cristianamerda El jutge destaca que «el discurs té un marcat caràcter satíric dins d’un programa d’humor», afegint al respecte que «la sàtira, per si mateixa, no està prohibida». I recorda que la justícia solament pot castigar «les paraules que literalment suposin un escarni de dogmes o creences» i no «la intenció amb què alguns oients creguin que han sigut dites o l’ofensa que les paraules els causin». 

Dani Mateo, en un moment del gag sobre el Valle de los Caídos, a 'El intermedio' / atresmedia