REACCIONS AL 155

Pedro Sánchez assegura que el problema de Catalunya són els seus "mals governants" i no Espanya

El líder del PSOE denuncia que la Generalitat "ha fet de la il·legalitat, la confrontació i la divisió social la seva forma de fer política"

undefined40641690 gra145  coslada  madrid   22 10 2017   el secretario general171022165749

undefined40641690 gra145 coslada madrid 22 10 2017 el secretario general171022165749 / Fernando Villar

2
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que el problema de Catalunya «no és Espanya», sinó «els seus mals governants» que estan fent «de la il·legalitat, la confrontació i la divisió social la seva forma de fer política». Sánchez va acusar la Generalitat d’estar dilapidant «l’intens autogovern» que li reconeix la Constitució. «Ningú ha fet tant en contra de l’autogovern de Catalunya com el secessionisme», va denunciar.

Sánchez va aprofitar la clausura del Congrés del PSOE de Madrid per comentar l’aplicació de l’article 155 i les mesures de suspensió de l’autonomia catalana pactades pel Govern amb el seu partit i Ciutadans. «Totes la constitucions dels països de la UE tenen el seu article 155 per afrontar aquests embats unilaterals que intenten trencar la integritat territorial, i si s’activa a Espanya dependrà de la decisió última de Puigdemont», va advertir. En aquest sentit, va deixar clar que «l’esquerra no té res a veure amb el secessionisme a Catalunya», ja que el procés provoca «fugues d’empreses que posen en risc l’estabilitat laboral i fractura social de la convivència en moltes famílies». «Es volen separar d’Espanya perquè diuen que paguen molt a l’Estat», va censurar.

Sánchez va justificar el seu acord amb Rajoy per posar en marxa el 155: «El PP té una idea d’Espanya completament diferent de la nostra, però ens uneix la defensa de la integritat territorial del nostre país». I es va defensar de les crítiques de Podem per aquest pacte: «Ara veiem partits d’esquerres que diuen abraçar la causa independentista, que gairebé qualifiquen de cop d’Estat un article com el 155 i ens diuen que estem amb el PP, quan ells van votar amb el PP contra el canvi de Govern que els vam proposar».

President plurilingüe

També va ironitzar sobre el fet que Carles Puigdemont fes servir el castellà i l’anglès en la intervenció de dissabte. «Tant se val, perquè a Europa l’europeisme significa esborrar fronteres i l’independentisme el que fa és aixecar-ne», va advertir.

Notícies relacionades

Sánchez va proposar com a alternativa a «l’amenaça seriosa del desafiament secessionista» la reforma de la Constitució, que en cap cas es farà «per acontentar el bloc independentista». «Això no és cert, perquè és molt més àmplia que el model territorial», va precisar abans d’explicar que «el que passa a Catalunya té molt a veure amb el que passa a Polònia, Hongria i altres països on hi ha moviments regressius i reaccionaris que estan retallant drets i llibertats». «No és tant un problema d’identitat com d’alguns elements que concerneixen la socialdemocràcia i que tenen a veure amb la desigualtat», va dir.

Sánchez va glossar el paper del PSOE en l’aprovació de la Constitució de 1978, fins al punt de ser «l’única formació política que queda» d’aquella època. «Si hi ha un partit que la representa és el PSOE», va recordar, i va precisar que la Carta Magna es va recolzar «en el pedal de la democràcia i en el de la descentralització». «El seu gran encert és que democràcia i descentralització van de la mà», va concloure.