Premis de tele

'The handmaid's tale' i 'Veep' conquisten uns Emmy marcats per Trump

'Big little lies' i 'Saturday night live', els altres triomfadors de la cerimònia

Per primera vegada un servei de 'streaming' aconsegueix el premi al millor drama

'The handmaid's tale' i 'Veep' conquisten uns Emmy marcats per Trump

Jordan Strauss/Invision/AP

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nova York

Només era qüestió de temps i ha passat aquest diumenge, quan s'ha entregat l'últim dels guardons en la 69a edició dels Emmy en una gala d'alt contingut polític. L'elegida com a millor sèrie de drama ha sigut l'adaptació de la novel·la de Margaret Atwood ‘The handmaid’s tale’, un retrat d'una societat distòpica que ha cobrat rellevància en l'era de Donald Trump. I amb el reconeixement a la producció de Hulu, per la qual també ha guanyat la seva protagonista, Elisabeth Moss, per primera vegada el premi gros de la televisió nord-americana se l'emporta un servei de 'streaming'. El que potser ningú havia pogut anticipar és que no fos Netflix o Amazon.

Quan Oprah Winfrey ha presentat precisament aquest guardó ha parlat de la televisió com “la gran supervivent”. I té raó: la qualitat de pràcticament tots els nominats en aquesta edició és indiscutible, al darrere hi ha no només els creadors per a les noves pantalles sinó també els canals de cable i de televisions generalistes i en interpretació els Emmy cada vegada s'assemblen més als Oscars.

Rècord per a Julia Louis-Dreyfus

'The handmaid’s tale', amb premis també per a Ann Dowd i per guió i direcció, no ha sigut l'única triomfadora. En aquesta categoria hi entren, per exemple, 'Veep' i 'Big little lies', dues produccions de HBO. La comèdia ha sigut coronada per tercer any consecutiu i ha portat la seva protagonista, Julia Louis-Dreyfus, a un rècord: és la primera actriu que guanya sis vegades seguides pel mateix paper (i en té dos més com a actriu i dos com a productora).

La minisèrie, per la seva part, ha escombrat. A més del premi en la seva categoria ha portat al seu primer Emmy Nicole Kidman (que ha deixat sense premi, entre altres, tres oscaritzades com Jessica Lange, Susan Sarandon i Reese Witherspoon). Ha donat estatuetes també pels seus treballs de repartiment a Laura Dern i Alexander Skarsgard i ha sumat un guardó per la direcció.

'San Junípero', un episodi de 'Black mirror', ha aconseguit el premi a millor pel·lícula per a televisió i pel seu guió i Netflix també ha sumat l'Emmy a millor actor de repartiment per a Jon Lithgow, el Winston Churchill de 'The crown'.

Diversitat racial en una nit política

Notícies relacionades

Els Emmy també poden presumir de diversitat racial. Donald Glover, premiat com a actor pel seu treball a 'Atlanta', s'ha convertit en el primer negre guardonat com a director per la sèrie que ha creat per a FX. Lena Waithe, reconeguda juntament amb Aziz Ansari pel guió de la comèdia 'Master of none', és la primera negra que aconsegueix aquest premi. I abans de Riz Ahmed, protagonista de la minisèrie de HBO 'The night of', és el primer actor d'arrels asiàtiques reconegut en la categoria. Si els realitzadors de la gala no haguessin tallat vergonyosament amb la música el discurs de Sterling Brown, l'actor negre premiat com a millor intèrpret de drama per la sèrie de NBC 'This is us', la celebració hauria sigut completa.

Lena Waithe es converteix en la primera dona afroamericana a guanyar un Emmy. / MARIO ANZUONI / VÍDEO: ATLAS

El que la gala ha sigut, sense cap mena de dubte, és molt política. En bona part ha sigut per l'humor de Stephen Colbert, el mestre de cerimònies, ja que el seu 'late night' (encara que ha perdut davant 'Last week tonight' de John Oliver) s'ha beneficiat de la irrupció en política de Trump i que ha regat la gala de dards al president. S'ha palpat en discursos de guanyadors i presentadors. I també s'ha notat en els guardons, especialment en la resurrecció de 'Saturday night live'. El programa ha tornat a un olimp que no trepitjava des de fa més de dues dècades i també ha donat premis a Kate McKinnon, la Hillary Clinton de 'SNL', i a Alec Baldwin, tan Trump a la petita pantalla com el mateix Trump.