COLLITA PROMETEDORA

Les 10 sèries que no et pots perdre aquesta tardor

Seleccionem els títols més prometedors de les cadenes de pagament i plataformes de 'streaming'

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa un parell d'anys, John Landgraf, president de la cadena nord-americana FX, va encunyar el terme 'Peak TV' per referir-se a la bombolla de les sèries. Es podria pensar que aquesta bombolla s'ha començat a desinflar: al capdavall, ni tan sols el producte Netflix és indestructible, com demostren les cancel·lacions recents de 'The get down' 'Sin 8'.

Però números recents expliquen una altra història: la bombolla, lluny de desinflar-se o explotar-nos a la cara, sembla només inflar-se sense fre. Fa unes setmanes, el mateix Landgraf parlava a la gira d'estiu de la Television Critics Association sobre com s'havia passat "d'un nombre òptim de programes/sèries a un nombre immanejable". I només faltava que Apple es posés seriós amb això de comprar programes propis. Immanejable, certament.

Avui més que mai, fan falta filtres, i una mica de previsió. Per això hem fet una selecció de deu entre les (moltes més) sèries amb bon aspecte que oferiran, d'aquí a finals d'any, les cadenes de pagament i plataformes de 'streaming', en què encara es concentra gran part de la producció reptadora i exigent.

La selecció és necessàriament subjectiva, encara que molt raonable. En queden fora les moltes sèries formulaiques, noves o renovades, que assaltaran les cadenes aquests pròxims mesos per exercir com a mer passatemps. També seqüeles dubtoses (i encara sense data d'estrena aquí) com aquella 'Will & Grace' en què s'obviarà el final de la sèrie original. O preqüeles també dubtoses com 'El joven Sheldon',El joven Sheldon un intent obscè d'esprémer la gallina dels ous d'or de 'Big bang'. O el segurament divertit però potser massa cínic 'remake' de 'Dinastía'.Dinastía O un altre 'spin-off' superheroic sense gaire per aportar, en aparença: ens referim a 'The gifted'.

La televisió, o la narrativa serialitzada, o el cine per capítols, o com en vulguem dir, ja no és només una forma de deixar la ment en blanc. Fa temps que no és així, però el nivell d'exigència (de molts creadors i també molts espectadors) ha pujat seriosament els últims anys, en paral·lel amb el trasllat 'en masse' de talents fílmics a aquest mitjà abans suposadament menor. Festivals com Cannes o Sitges inclouen les sèries de forma cada vegada més natural en els programes, conscients de la porositat creixent del territori audiovisual.

Des d'aquestes pàgines només volem el millor per a tots, i del que hi ha confirmat fins ara per a la tardor, aquestes són aparentment les més prometedores.

'The Deuce', quan Times Square venia sexe

En preparació des de fa uns quants anys, el projecte de David Simon ('The wire') i el seu soci habitual George Pelecanos sobre la 'pornificació' del Times Square dels 70 arriba per fi a les nostres pantalles. Des de fa uns dies se'n pot veure el vibrant primer episodi, dirigit per l'excel·lent Michelle MacLaren i amb dos James Franco, els bessos Martino, al timó d'un bar tapadora de la màfia. Primer episodi ja disponible a HBO Espanya (el segon, a partir del dia 18).


'Tin Star', el meu doble fosc i jo

El detectiu de policia Jim Worth (Tim Roth) canvia Londres per un poble de les Muntanyes Rocolloses canadenques on la feina hauria de ser més senzilla, encara que ara sigui cap. Però aviat s'ha d'enfrontar amb les arts fosques d'una gran petrolera a la qual posa cara amable la Sra. Bradshaw (Christina Hendricks). ¿El gir d'aquesta trama tan nòrdica i mil vegades vista? En cas de perill, Worth pot alliberar un àlter ego fosc. 8 de setembre, Movistar Series Xtra (VOS; dual el dia 15).


'Star Trek: Discovery', la prehistòria de la utopia

Dotze anys després de la cancel·lació d''Enterprise', la creació de Gene Roddenberry s'expandeix novament en format sèrie. Situada deu anys abans dels esdeveniments de la sèrie original 'sixties', compta amb heroïna femenina i afroamericana (la comandanta Michael Burnham de Sonequa Martin-Green), cosa que, segurament, farà somriure el progressista creador de la franquícia allà on sigui. La pregunta és: ¿serà tan bona com hauria sigut si no hagués deixat la nau Bryan Fuller25 de setembre, Netflix.


'Rick and Morty', l'aventura postpostmoderna

Difícil condensar en poques línies un remolí com 'Rick and Morty', animació no exactament per a nens que parodia i sublima la ciència-ficció a base d'humor esbojarrat, desafiaments filosòfics, referències pop o, s'ha de dir més, grans seqüències d'acció. Amb l'esperat inici de la tercera temporada sabrem si la família Smith va a rescatar l'avi Rick, que es va condemnar a si mateix, en un gir dramàtic inesperat, a una presó de màxima seguretat. 29 de setembre, TNT.


'Curb your enthusiasm', misantropia inspiradora

Aquesta sèrie del cocreador de 'Seinfeld', Larry David, és un cim rarament igualat de l'autoficció i la comèdia moderna en general. Torna amb nova temporada sis anys després del final de la vuitena, amb David (que encarna una versió una mica més atrevida de si mateix) tancat en interaccions socials incòmodes i abocat a històries marcades per l'efecte bola de neu. Amb ell torna el gran Ted Danson, aquesta tardor també localitzable a 'The good place' (Netflix). 2 d'octubre, HBO Espanya.


'Suburra', retorn a la Roma criminal

A l'espera de nous capítols de 'Gomorra', va bé provar amb aquesta saga sobre els llaços entre crim organitzat i política a Roma. Es basa en la història ja explicada en novel·la per Carlo Bonini i Giancarlo de Cataldo, i en pel·lícula per Stefano Sollima, però es desenvolupa alguns anys abans. Entre els directors hi ha Michele Placido, responsable fa uns anys de l'estimable pel·lícula sobre els anys de plom 'Romanzo criminale'. 6 d'octubre, Netflix.


'Mindhunter', al cap de l'assassí

David Fincher dirigeix (en els dos primers capítols) i coprodueix aquesta sèrie sobre dos verdaders agents de l'FBI, encarnats per Holt McCallany i Jonathan Groff, que a finals dels 70 entrevistaven assassins en sèrie empresonats per entendre el funcionament d'aquesta classe de ments i aplicar el que aprenien a casos per resoldre. Sembla l'agraïble retorn de Fincher al territori estètic i temàtic de la 'masterpiece' 'Zodiac'. 13 d'octubre, Netflix.


'Stranger things', 'revival' amb imaginació i cor

La primera temporada va arribar gairebé sense avisar i es va convertir en favorita de gairebé tothom. Injustament considerada per alguns com a mer popurri d'encerts pretèrits, la creació dels Duffer tenia el seu propi imaginari i bategava amb emoció creïble. Si ens guiem pels pòsters promocionals, com aquestaquest i aquest, la segona temporada tornarà a estar farcida de referències als 80, però, amb sort, serà alguna cosa més que una papilla nostàlgica. 27 d'octubre, Netflix.


'La zona', garantía Sánchez-Cabezudo

Jorge i Alberto Sánchez-Cabezudo van estar darrere de la famosa 'Crematorio', i el primer va dirigir capítols de 'Desaparecida', un reivindicable relat de dol i misteri que es va avançar a la moda de les sèries amb fills morts o en perill. Ara han preparat per a Movistar+ 'La zona', un 'thriller' policíac en què es trasllada el que va passar a Fukushima o Txernóbil a la realitat espanyola. Amb repartiment important, incloent-hi Eduard Fernández i Emma Suárez, entre altres. El pilot es podrà degustar al festival de Sitges. Movistar+, 27 d'octubre.


'Wormwood', quan la CIA va jugar amb l'LSD

Notícies relacionades

'Wormwood', quan la CIA va jugar amb l'LSD

El documentalista Errol Morris, autor de clàssics com 'The thin blue line' i l'oscaritzat 'Rumores de guerra', s'endinsa en aquesta minisèrie de sis episodis en els experiments de la CIA amb l'LSD els 50 i 60. El sempre de fiar Peter Sarsgaard encarnarà, en prometedores recreacions dramàtiques, l'home real que va morir durant les proves. Completen el repartiment noms del carisma de, atenció, Tim Blake Nelson i Bob Balaban. 15 de desembre, Netflix.