EXTORSIÓ VIRTUAL

'Joc de trons' pagarà als 'hackers'

L'HBO ofereix 250.000 dòlars als que van piratejar la sèrie i altres documents de la cadena

zentauroepp39644633 files  this file photo taken on july 17  2017 shows people w170811202432

zentauroepp39644633 files this file photo taken on july 17 2017 shows people w170811202432 / VASILY MAXIMOV

1
Es llegeix en minuts

La cosa va de debò. I sembla greu. Si no, no s'explicaria com una cadena tan important com és l'HBO hagi decidit claudicar i negociar amb els 'hackers' que van rebentar-li el sistema informàtic i van robar informació confidencial d'una producció tan mediàtica com és 'Joc de trons'.

Segons la revista especialitzada nord-americana 'Variety', la coneguda televisió de pagament s'ha ofert a pagar al voltant de 250.000 dòlars al grup de pirates informàtics que van robar documents entre els quals hi ha escenes de 'Joc de trons'.

'Variety' explica que l'HBO s'ha ofert a pagar el que es denomina un 'bug bounty', una fórmula relativament comuna entre les grans empreses per la qual recompensen les persones (generalment 'hackers' experts) que detecten i posen en evidència 'bugs' (errors de 'software' en els seus sistemes). En principi pot semblar contradictori, però no deixa de ser una adaptació intel·ligent de la dita "Si no el pots vèncer, uneix-t'hi'.

El problema en el cas de l'HBO està en la quantitat: l'oferta no sembla que hagi convençut els pirates informàtics, que, d'entrada, exigien un rescat de diversos milions de dòlars amb l'amenaça de revelar documents i dades de la cadena.

Notícies relacionades

Sembla que els 'hackers' s'han apoderat d'uns 1,5 terabytes de dades (un terabyte són 1.024 gigabytes), i afirmen que tenen en poder seu vídeos, guions i documents personals, tal com afirma en una gravació, que ha circulat aquesta setmana per internet, un tal 'M. Smith'. Aquest 'portaveu' dels pirates demana "sis mesos de salari", que xifra en més de sis milions de dòlars.

Paral·lelament a la seva oferta de 'bug bunty', fonts de la cadena han reconegut que estan treballant amb companyies de seguretat cibernètica i la mateixa policia per intentar descobrir la identitat dels responsables d'aquest atac informàtic.