Ficció de culte

Els 10 personatges principals de 'Juego de tronos'

Qui és qui en la setena temporada de la sèrie de la HBO i els actors que els interpreten

7
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

Aquesta nit o, més ben dit, demà a les 3 de la matinada, milions de seriòfils de tot el món es disposaran a veure i disfrutar de la nova entrega de la sèrie que més passions aixeca entre els aficionats a les ficcions televisives: Juego de tronos

Joc de tronsCançó de gel i focGeorge R. R. Martin. David BenioffD. B. Weiss, 

HBO

Una escena de l'encara inèdita setena temporada de la sèrie 'Juego de tronos'.

En síntesi, la trama es desenvolupa al continent fictici de Poniente, constituït per set regnes i on es produeixen violentes lluites entre les diferents famílies nobiliàries amb la idea de controlar el poder, representat pel Trono de Hierro.

Al llarg de les sis temporades inicials s’ha vist el progressiu declivi dels Lannister, la família de la reina Cersei, alhora que Daenerys Targaryen, mare de dracs i hereva del tron, expulsada al seu dia, ha aconseguit reunir un poderós exèrcit i compta amb l’ajuda del nan Tyrion Lannister. Mentrestant, a la freda Invernalia, la delmada família Stark ha tornat a governar de la mà de Jon Nieve.

De la setena entrega ja en sabem alguns detalls: Daenerys torna a Rocadragón, l’illa on va néixer i des d’on planejarà la invasió de Poniente juntament amb els seus tres dracs i exèrcits, mentre Cersei segueix obsessionada per conservar el Trono de Hierro i Jon Nieve sembla l’única garantia davant l’amenaça dels caminants blancs. 

1. TYRION LANNISTER / PETER DINKLAGE

El nan Tyrion és el personatge preferit de George R. R. Martin, físicament el més feble, però el més intel·ligent. És el petit

del trio central dels Lannister, odiat pel seu pare i per la seva germana Cersei, que l’acusa d’haver enverinat el seu fill, el

rei Joffrey. El seu germà Jaime el deixa escapar i, després de llançar sagetes al seu pare, fuig amb lord Varys i es posa al servei de Daenerys. L’interpreta Peter Dinklage, un actor de 48 anys. El seu primer èxit en cine va ser Vías cruzadas (2003) i va destacar en diverses sèries, com Threshold i Nip/Tuck, abans de Juego de tronos (2011). Pel seu paper ha rebut premis Emmy i Globus d’Or.

2. DAENERYS TARGARYEN / EMILIA CLARKE

És la noia de la sèrie, la que ha mostrat una evolució més gran: de ser una temorosa princesa verge, obligada a casar-se amb el rude Khal Drogo, ha passat a ser Khaleesi, la reina dels dothraki, la mare de tres dracs i alliberadora d’esclaus. Una figura messiànica que ha anat creixent i que comença a tenir alguns tics autoritaris. L’encarna Emilia Clarke, una actriu britànica de 30 anys que gairebé va debutar amb aquesta sèrie. És Sarah Connor, la mare del líder rebel de Terminator Génesis, i està confirmada la seva participació en la nova entrega de La guerra de les galàxies, encara sense títol. Tres vegades nominada als Emmy, encara no el té.

3. JON NIEVE / KIT HARINGTON

Inicialment, apareix com a fill il·legítim d’Eddard Stark, Señor de Invernalia i Guardián del Norte, sense drets hereditaris, raó per la qual s’uneix a la Guardia de la Noche, que custodia el Muro, la frontera de gel que separa Poniente de les terres on viuen els salvatges. Capturat per aquests, arriba a ser amant d’Ygritte, una salvatge. Després d’aconseguir fugir i lluitar a la batalla del Castillo Negro és elegit nou lord Comandante. D’origen aristocràtic, Kit Harington va saltar a la fama amb la sèrie de la HBO, ja que la seva carrera s’havia cenyit al teatre. En cine, ha protagonitzat Pompeya, Doble identidad: jaque al MI5 i Brimstone, entre altres films.

4. CERSEI LANNISTER / LENA HEADEY

Des de l’inici, la intrigant, cruel, amoral i ambiciosa viuda del rei Robert Baratheon es converteix en la principal malvada de la sèrie. A més, la relació incestuosa que manté amb el seu germà Jaime, pare dels seus fills, li proporciona una dosi més gran de morbositat. Els seus tres fills són els únics a qui estima de veritat. I els perd. Lena Headey és una actriu britànica de 43 anys amb 25 de carrera. El seu primer gran paper del cine va ser el 2006, a la pel·lícula 300, on va encarnar la reina Gorgo. Dos anys després, el 2008, va protagonitzar la sèrie Terminator: las crónicas de Sarah Connor, que va durar dues temporades. Juego de tronos l’ha consagrat.

5. JAIME LANNISTER / NIKOLAJ COSTER-WALDAU

Germà bessó de Cersei Lannister, Jaime és el Matareis, l’arrogant guerrer que va assassinar el rei Aerys II Targaryen. Cavallerós i seductor, cruel i despietat, comença a canviar el seu caràcter cap a meitat de la sèrie, quan li tallen la mà dreta. El danès Nikolaj Coster-Waldau té 46 anys i és actor des de 1993. La seva primera gran oportunitat l’hi va donar Ridley Scott a Black Hawk abatut (2001), i va repetir amb el director a El regne del cel (2006). Mateo Gil el va contractar per al western Blackthorn poc abans de fitxar per la HBO.

6. SANSA STARK / SOPHIE TURNER

La dolça i ingènua filla gran d’Eddard Stark i Catelyn Tully. Inicialment és la típica dama noble que somia casar-se amb un guapo príncep, el després cruel rei Joffrey. Quan aquest fa decapitar el seu pare, l’horror entra a la seva vida. Després de la mort del jove monarca , i obligada a casar-se amb Tyrion, lord Baelish l’ajuda a fugir al nord, on madura de cop, sobretot després de contraure matrimoni amb el menyspreable

i brutal Ramsay Bolton, de qui es venjarà. Sophie Turners (1996) tenia només 13 anys quan, el 2009, va passar les proves per a Juego de tronos, on va debutar. Ha rodat sis films, entre ells X-Men: apocalipsis.

7.  ARYA STARK / MAISIE WILLIAMS

Arya és la germana petita de Sansa i molt diferent d’ella: independent, valenta i tossuda, li agrada fer el mateix que els seus germans (lluitar, disparar l’arc i practicar l’esgrima). Quan el seu pare és executat a Desembarcament del Rei, aconsegueix fugir amb un grup de reclutes cap al nord. Després de diverses peripècies és segrestada per Sandor el Perro, que vol demanar rescat amb ella. Després el deixa enrere i entra en el grup d’assassins dels Hombres sin Rostro. Per a Maisie Williams (1996), Arya va ser també el seu primer paper. Des d’aleshores ha participat en una dotzena de films, entre ells, Nuevos mutantes, on encarna a Wolfsbane.

8. JORAH MORMONT / IAIN GLEN

És un cavaller arruïnat procedent de la remota illa del Oso, que es va presentar al casament de Daenerys per posar-se al servei del seu germà, Viserys, per informar en secret Robert Baratheon i aconseguir l’indult reial. La seva opinió inicial sobre les capacitats

de la Khaleesi va canviant fins a ser el seu servidor més fidel. Però quan aquesta descobreix que l’havia espiat, el condemna

a l’exili. Per obtenir el seu perdó, segresta Tyrion. Iain Glen és un veterà actor escocès de 56 anys i una llarga trajectòria. Va ser premiat a Berlín pel seu paper en el film Silent Scream (1990) i va participar en la segona temporada de la sèrie Downton Abbey.

9. LORD VARYS / CONLETH HILL

És un dels personatges més fascinants. Nascut esclau, castrat per un bruixot, va aprendre a ser el millor lladre del regne, abans de descobrir que el poder resideix en la informació, per a la qual cosa crea una gran xarxa d’espies al seu servei. Conseller del rei Aerys, ha aconseguit sobreviure a tots els monarques morts i assassinats. Ajuda a fugir Tyrion per portar-lo amb Daenerys. Als seus 52 anys, l’actor nord-irlandès Conleth Hill té una llarga i premiada carrera teatral. En el cine ha fet papers secundaris a Intermission, Si la cosa funciona i La pesca del salmó al Iemen, i a la televisió, a la sèrie Suits (La clave del éxito).

10. PETYR BAELISH /  AIDAN GILLEN

Notícies relacionades

És un altre dels personatges que mouen els fils. Com Varys, és un dels consellers que han aconseguit sobreviure a diversos reis. Maquiavèl·lic i tot un expert en les intrigues de palatines, proxeneta i hàbil negociador. Va estar enamorat al seu dia de Catelyn Tully, ajuda a fugir la seva filla Sansa i la porta amb la seva tia Lysa, amb qui es casa (i després mata). I encara segueix conspirant. L’actor irlandès Aidan Gillen (1968) ha treballat com a secundari en sèries com Queer as folk i The Wire, i films com Los rebeldes de Shangai,

El cavaller fosc: la llegenda reneix.