MENÚ SELECTE

10 sèries que no et pots perdre aquest estiu

Seleccionem les estrenes més prometedores de la televisió de pagament per als mesos de calor infernal i clausura audiovisual que s'acosten

p1alcc1ej8vch1o7tem16lc1suh6

p1alcc1ej8vch1o7tem16lc1suh6

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa un temps es donava per fet que l’estiu, pel que fa a sèries, era temps de reposicions i de treure per fi el precinte a aquell títol clàssic que ja feia temps que volies recuperar. Però, menys en el cas de les televisions generalistes, que tallen les seves produccions fins al setembre, vivim en temps de la peak TV, és a dir, la tele en el seu pic màxim. Aquí no descansa (gairebé) ningú. I el pack de Retorn a Brideshead haurà d’esperar.

L’any passat, Netflix va llançar, potser sense esperar el boomStranger things a mitjans de juliol; aquest estiu té preparada una novetat important pràcticament per a cada setmana, no només les incloses aquí sota, sinó també una adaptació del videojoc Castlevania, escrita pel guionista de còmics Warren Ellis; un thriller de tràiler convincent com Ozark, i l’esperada minisèrie superheroica The defenders. Parlem igualment d’un estiu en què gairebé cada dilluns (ahir hi va haver aturada) tindrem una nova hora de David Lynch: la desconstruïda, renovada i disparada cap a terrenys desconeguts Twin Peaks.

MÉS QUE DIVERTIMENTOS

Ni tan sols els divertimentos són només això, simples divertimentos. És el cas d’una sèrie com Riviera, equivalent audiovisual d’un llibre d’èxit estiuenc, si volen, però un best-seller estival dels millors, realment adult, astut i pervers; més Gillian Flynn que Dan Brown, per entendre’ns. I una comèdia de lluita lliure femenina dels vuitanta, com GLOW, amb capes de melancolia que la seva promoció en enlluernadors tons de neó no deixa entreveure del tot. Escapisme amb matisos.

Lluny de defallir, la tercera edat d’or de les sèries segueix en marxa. En aquests primers mesos de l’any, la segona temporada de Master of none, la tercera de Better call Saul i el memorable final de The leftovers han demostrat que el millor aliment per a la retina i per a l’ànima no està només en el cine o la literatura: també en la narrativa serialitzada.

Amb els rumors de la possible entrada d’Apple en aquest mercat –acaben de sumar al seu equip Zack Van Amburg i Jamie Erlicht, veterans productors de Sony Pictures TV–, l’amenaça d’un futur sense llum de l’exterior només creix i creix. ¿Es posaran de moda realment els búnquers per visionar la televisió?

Tot seguit, aquí tenen 10 estrenes de la tele de pagament recomanades per a l’estiu, tot i que el millor (o el pitjor, en opinió de metges de capçalera, entrenadors i fisioterapeutes) és que encara arribarà alguna sorpresa des del no res. Organitzin-se el temps de visionats, apliquin el mètode KonMari al seu descodificador, facin el que sigui per treure profit a aquests dies. Bon estiu.


'Twin Peaks', Lynch pur sense tallar

David Lynch ja ho va avisar a les entrevistes: no havíem d’esperar un revival de la sèrie original, sinó una cosa potser més a prop de Twin Peaks: El foc camina amb mi. Però, al costat de Twin Peaks 2017, allò és gairebé convencional. Estem davant la sèrie de pressupost ampli més insòlita de la història de la tele. És terrorífica, divertida, desconcertant i, per què no admetre-ho, a vegades tota una prova de paciència. És única. Movistar Series. Episodis anteriors, sota demanda.


'Riviera', luxe, misèria i carisma

Sospito que Julia Stiles, Adrian Lester i Lena Olin farien interessant fins i tot la lectura de la guia telefònica durant 10 episodis d’una hora. Actors així eleven un culebró de misteri que, per un altre costat, compta amb el pedigrí del director Neil Jordan (creador) i l’escriptor John Banville (guionista). Stiles és una marxant d’art que investiga d’on va provenir la fortuna del seu marit, mort en l’explosió d’un iot. Movistar Series. Episodis anteriors, sota demanda.


'GLOW', els cops de la vida

Orange is the new black pot estar en caiguda lliure, però la creadora, Jenji Kohan, no ha perdut l’olfacte: ella produeix aquesta estimable dramèdia situada en l’univers del pressing catch femení dels 80. Esperin alguna cosa més que leotards cridaners, cabells estarrufats de videoclip hair metal i comèdia física: el viatge de Ruth Wilder (una gran Alison Brie) té els seus ingredients melancòlics, com la mirada d’aquell cineasta a la baixa encarnat per Marc Maron. Netflix, des de divendres passat.


'Gypsy', una teràpia perillosa

Segons la saviesa popular, els psicoterapeutes han de mantenir distància amb els pacients. Segons la tradició televisiva, això és una utopia. Al llinatge de Lorraine Bracco a Los Soprano, Gabriel Byrne a En terapia i Gillian Anderson a Hannibal s’hi uneix la Naomi Watts de Gypsy, thriller psicològic sobre una psicoterapeuta que no sap marcar fronteres. L’encarregada de marcar l’estil visual és Sam Taylor-Johnson, després d’obrir la saga fílmica de 50 sombrasNetflix, des del 30 de juny.


'Snowfall', com va començar el crac

Com ja va fer a Los chicos del barrio, John Singleton s’inspira en el paisatge social de la seva adolescència per a aquesta saga èpica sobre els inicis del crac i com la plaga es va estendre per Los Angeles. Cocreada amb Eric Amadio i Dave Andron, la sèrie té com a protagonista la droga, però al seu voltant es desenvolupen les històries en principi separades de personatges intrigants, com el lluitador de lluita lliure (és tendència) encarnat pel nostre Sergio Peris-Mencheta. HBO Espanya. Des del 6 de juliol.


'Harlots: CortesanAs', acció d'alcova

La unió de ficció d’època i sexe no és cap novetat: rara és la sèrie històrica en què no es remarca com s’entretenien els nostres ancestres quan no existia Instagram. Però aquest recargolat drama sobre cortesanes del Londres del XVIII, cocreació de Moira Buffini (Byzantium), sorprèn pel

punt de vista femení i el ritme. Tampoc hi molesta la presència central de Samantha Morton com a madame i mare de filles cobejades. Cosmo. A partir del 9 de juliol.


'AmiGOS de la universiDAD', amics per sempre

Hi ha un home que ho fa tot en la moderna comèdia ianqui. Després de revelar-se amb Paso de ti, Nicholas Stoller ha reviscut els Muppets, escrit cintes d’animació bones (Capità Calçotets) i no tan bones (Gaviotas), i creat sitcoms com The Carmichael show i aquesta que ens ocupa. Keegan-Michael Key, Fred Savage i Cobie Smulders, entre altres, són vells amics de la universitat que, ja a la vora dels 40, encara segueixen quedant. Ciència-ficció. Netflix. Des del 14 de juliol.


'JUEGO DE TRONOS', el principi del fiNAL

La Sèrie Més Popular del Món (així, amb majúscules) torna per a la seva penúltima temporada, de només set episodis. Les preguntes que es fan els fans són molt diverses: ¿Es reunirà Arya amb la seva família? ¿Durarà el regnat de Cersei? ¿Què passa pel cap de Sansa? ¿Serà el penúltim episodi, com de costum, el que concentrarà el 80% de l’acció de la temporada? I la més important: ¿Qué hi pinta Ed Sheeran en tot això? HBO España i Movistar Series Xtra. Des del 17 de juliol.


'The Last Tycoon', Fitzgerald revisitat

Notícies relacionades

Encara recent la decepció de Z: The beginning of everything, sèrie ja oblidada sobre Zelda Fitzgerald, arriba aquesta adaptació de l’última novel·la del seu marit, F. Scott. El que ens porta a pensar que podria tenir interès és, essencialment, la presència com a director de Billy Ray, a qui devem El preu de la veritat i L’espia. El protagonista és l’excel·lent Matt Bomer, a qui potser no es pren més seriosament pel seu bon físic. Amazon Prime Video. A partir del 28 de juliol.


'The Deuce', el retorn de David Simon

Fa dos anys, Richard Price parlava sobre la sèrie que desenvolupava amb el també escriptor criminal George Pelecanos i David Simon (The wire, Treme), «un retrat del Times Square dels 70», «el temps més sòrdid a Nova York». Aquella sèrie ha arribat i és també la història de la indústria porno d’aquells dies. El repartiment inclou James Franco multiplicat per dos, Method Man i Ralph Macchio. HBO España. Des de l’11 de setembre.