TELEVISIÓN DE PAGO

'House of cards', el preu del poder

La cinquena temporada del drama polític arriba aquest dimecres a Movistar Series en forma de marató

zentauroepp38554178 teletodo  television  serie  house of cards170530172048

zentauroepp38554178 teletodo television serie house of cards170530172048 / DAVID GIESBRECHT

3
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

Tan sols un dia després de l’estrena americana, per fi arriba a Espanya la cinquena temporada de la sèrie 'House of cards', entrega que s’estrena avui amb una marató a Movistar Series, a partir de les 9.25 hores. Però també estarà completa sota demanda des del mateix dia, per als ques no es puguin permetre deixar de treballar.

   

A vegades s’acusa 'House of cards' de ser una mera col·lecció de girs argumentals, com si no tingués, a més, un clima gloriosament amenaçador o grans diàlegs a càrrec de guionistes amb passat en la dramatúrgia d’alt nivell. A més a més, el mandat de Trump ens ha mostrat que, pel que fa girs, la realitat supera la ficció. 'House of cards' pot oferir un gir per episodi, però l’actual administració nord-americana n’ofereix un per minut.

¿Què presenta més emoció ara mateix, seguir 'House of cards' o estar al dia de les notícies d’internacional? Depèn dels gustos de cadascun. Si un es decanta per l’humor absurd, no hi ha res com el diari. Si un prefereix la comèdia negra tenyida de drama adult, la cinquena temporada de 'House of cards' sembla que sigui la millor opció. Els Underwood també fan coses catastròfiques, però almenys parlen bé i es mouen amb classe i distinció.

Gràcies a aquesta sofisticació diabòlica, el president Frank Underwood (Kevin Spacey) i la primera dama Claire Underwood (Robin Wright) poden convèncer no solament els seus votants, sinó també l’espectador de tot el que es proposin. «Francis ha estat sempre convidant a la complicitat del públic», diu Frank Pugliese, un dels dos responsables principals de la sèrie. «I ara es veurà quin grau de tolerància té l’espectador».

CANVI DE DIRECCIÓ

Aquests nous capítols són els primers de 'House of cards' sense la participació de Beau Willimon, que va crear aquesta primera sèrie original de Netflix a partir d’una minisèrie de la BBC del 1990, basada al seu torn en una novel·la de Michael Dobbs. No prenia gaires coses de l’original britànic: la idea d’un polític capaç de fer qualsevol cosa per arribar al poder, la ruptura de la quarta paret (i així poder fer parlar Frank a la càmera) i el nom d’alguns personatges

Amb l’ajuda de David Fincher, que va establir l’estilitzat i atmosfèric vocabulari visual durant els primers episodis, Willimon va crear una sèrie de personalitat pròpia que ara, una mica desgastat, ha decidit traspassar. En l’entrevista concedida a EL PERIÓDICO l’any passat, Spacey deia sobre aquest tema: «Puc entendre que estigui cansat. Fa molt de temps que és el showrunner i el guionista en cap i, a més, involucrant-se en molts altres aspectes. La nostra feina ara és fer tot el possible per honrar la sèrie que va crear».

A la direcció queden dos nous showrunners, Melissa James Gibson i Frank Pugliese, dramaturgs que treballen a la sèrie des del 2014, a més d’haver escrit per a un parell de clàssics com 'The americans' i 'Homicidio', respectivament.

SEGUEIX LA CAMPANYA

Quan els vam veure per última vegada, els Underwood havien decidit utilitzar la guerra contra el terrorisme com a cortina de fum contra les revelacions sobre la seva dubtosa escalada al poder. La cinquena temporada comença enmig de les eleccions presidencials, amb el republicà Will Conway (Joel Kinnaman) i la seva perfecta esposa Hannah (Dominique McElligott) com a principals, encara que mai únics, adversaris del matrimoni central.

Notícies relacionades

Però els guionistes han advertit que es dedicarà també una gran atenció a l’equip d’investigació del Washington Herald, liderat pel veterà Tom Hammerschmidt (Boris McGiver) i un jove reporter anomenat Sean Jeffries (Korey Jackson), un dels nous personatges a part de  l’assessor encarnat per Campbell Scott i la misteriosa figura interpretada per Patricia Clarkson, aparent nova col·laboradora de Claire.

Per una altra banda tornen personatges essencials com Doug Stamper (Michael Kelly), mà dreta de Frank, i l’escriptor Thomas Yates (Paul Sparks), que, recordem-ho, la temporada passada va iniciar una cosa semblant a una relació íntima amb Claire, curiosament (o no) aprovada per Frank. Segons sembla no queda clar el que ella pretén amb aquesta aventura, com no pot ser d’una altra manera amb aquesta dona de màscara gairebé indestructible.