Aquest diumenge a La Sexta

Ana Pastor analitza la pujada del lloguer de pisos a 'El objetivo'

La periodista pregunta pel problema a la tinenta d'alcalde de Barcelona Janet Sanz i per possibles solucions al ministre de Foment, Íñigo de la Serna

 

 

2
Es llegeix en minuts

El programa ‘El objetivo’ d'Ana Pastor aborda aquest diumenge, 30 (22.30 hores), a La Sexta, les enormes dificultats que estan tenint els joves espanyols per trobar un pis de lloguer després de l'esclat de la bombolla immobiliària i amb un progressiu increment dels preus des de fa anys. Fenòmens com l'especulació de grans fons d'inversió amb els béns immobles i la proliferació cada vegada més gran de pisos per a turistes a les grans ciutats estan provocant greus problemes que han cridat l'atenció d'‘El objetivo’.

L'espai informatiu de La Sexta analitzarà amb profunditat exemples de les diferents situacions que s'estan registrant a Madrid, Barcelona i Eivissa. Per fer-ho comptarà amb l'opinió de veus autoritzades de l'Administració central i local, com la tinenta d'alcalde de Barcelona Janet Sanz, que confirmarà que la demanda de pisos ha crescut i els preus s'han disparat a la capital catalana, la ciutat espanyola més cara en aquest aspecte i on arriben a màxims històrics.

La periodista també entrevista el ministre de Foment i exalcalde de Santander, Íñigo de la Serna. Pastor li pregunta, per exemple, com és possible que el Govern no tingui dades pròpies i recorri a les privades d'empreses immobiliàries.

Tampoc hi faltarà la veu dels representants de l'activíssima Plataforma Antidesnonaments (PAH), que en els últims anys s'ha mostrat molt bel·ligerant amb totes les formes d'especulació immobiliària. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reclamava fa un any que la llei imposi un límit al preu dels lloguers.

El problema de l'anomenada bombolla del lloguer és especialment sagnant a Barcelona, relacionat amb el fenomen del turisme massiu que viu la ciutat. La situació ja està provocant canvis en barris com Sant Antoniel Raval i Hostafrancs i en zones com la del carrer Borrell, 18, on veïns barcelonins, molts residents de tota la vida al barri, es veuen obligats a mudar-se a altres zones de la ciutat o fins i tot a altres municipis perquè ja no poden afrontar la pujada del preu del lloguer. 

EL PERIÓDICO ha recollit en els últims mesos nombrosos testimonis de barcelonins que s'han vist en aquesta situació. Els seus casos simbolitzen el mal de la gentrificació que afecta la ciutat. Un d'aquests testimonis va ser el d'Alba Hierro, que va abandonar Sant Antoni per l'augment del lloguer. "Sant Antoni és una sagnia de veïns", explicava. O el de Mercè Vega, exveïna de Sant Antoni. "Soc de l'Eixample, estic a l'Hospitalet', deia. O Ahmed i Rita, veïns d'un bloc del carrer de Lancaster sotmès a la pressió d'una empresa d'inversió. Són els únics inquilins que queden, 'Bitxos' en l'argot immobiliari. "Ens hem quedat sols però no ens podíem anar", explicaven Ahmed i Rita.

Notícies relacionades

Humberto Torcal, de 27 anys, resumia la situació de molts joves. "Només puc pagar habitacions". La parella formada per David Toro i Sandra Vigueras explicava el seu exili de Barcelona a Granollers. Molts, com Cristian Fernandes, cauen en la resignació: "A Barcelona no hi ha pis per a mi".

Amb l'ajuda d'economistes, experts i professionals de portals immobiliaris, el programa presentat per Ana Pastor buscarà respostes a l'interrogant de si al darrere de la devastadora crisi provocada per l'esclat de la bombolla immobiliària s'està formant una nova escalada desorbitada en aquest sector. En concret, s'aprofundirà en les mesures que proposen els responsables polítics per resoldre aquest nou problema que ha enxampat amb la guàrdia baixa a tothom.