CENSURA ALS ACUDITS

La croada contra l'humor creix amb la denúncia a 'El intermedio'

La demanda contra una sàtira del programa de La Sexta sobre la creu del Valle de los Caídos arriba al Congrés

Podem critica la querella contra el xou i el ministre Catalá defensa l'"afinat" i "garantista" sistema penal espanyol

zentauroepp37950607 gran wyoming dani mateo el intermedio170406191443

zentauroepp37950607 gran wyoming dani mateo el intermedio170406191443

4
Es llegeix en minuts

Encara que sembli un acudit, és la trista realitat. Tan sols una setmana després de la condemna a una tuitera per llançar a les xarxes socials acudits sobre l’atemptat contra Carrero Blanco, ara li ha tocat el torn a 'El intermedio': la Secció Primera de l’Audiència Provincial de Madrid ha ordenat al titular del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alcorcón que admeti a tràmit una querella per delicte d’incitació a l’odi presentada per l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos contra l’humorista i presentador del programa de La Sexta José Miguel Monzón, conegut com el Gran Wyoming, i el col·laborador d’aquest espai Dani Mateo per un gag sobre la creu que presideix aquest monument.

"Qui ha de voler veure aquesta merda"

Però els magistrats Vicente Magro i Isabel María Huesa consideren que els fets "poden determinar l'existència d'un delicte que està proliferant els últims temps com és el d'odi" i que és un "atac d'òbvia connotació religiosa".

A l’acte, la Secció Primera de l’Audiència estima el recurs d’apel·lació de l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos contra l’anterior acte d’inadmissió a tràmit del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alcorcón, si bé la resolució va comptar amb el vot particular del president de la sala.

En el programa dirigit per Wyoming, l’humorista Dani Mateo va manifestar que «el Valle de los Caídos alberga la creu cristiana més gran del món, amb dues-centes mil tones de pes i cent cinquanta metres d’altura, el triple del que fa la torre de Pisa. I això és perquè Franco volia que aquesta creu es veiés de lluny, normal, perquè qui pot voler veure aquesta merda a prop».

REACCIONS POLÍTIQUES

La querella, que es va conèixer dimecres passat i de la qual el programa de La Sexta no tenia constància, va provocar ahir una reacció política per part de Podem i Ciutadans, i també va tenir una referència per part del mateix ministre de Justícia, Rafael Catalá.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va considerar que a Espanya s’està produint una «involució democràtica», quan per una «broma» es pot acabar al banc dels acusats. A Iglesias li va semblar «una barbaritat» i va demanar que hi hagi un canvi a les lleis, ja que denúncies com aquesta o que es condemni «una noia de 21 anys» (al·ludint a la tuitera Cassandra Vera) a un any i un mes de presó «parla malament» i és «impropi» de la democràcia espanyola.

Sense condemnar directament la querella, el president de Ciutadans, Albert Rivera, sí que es va comprometre a intentar que a Espanya «no es rendeixi culte» a la dictadura de Franco, com es fa cada 20 de novembre al Valle de los Caídos, recordant que el franquisme ha provocat «dolor, morts i repressió» durant 40 anys. En declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats, Rivera va subratllar que en un país democràtic no es poden fer aquests homenatges a dictadors i «s’ha d’acabar amb això», i s’han d’acabar perquè no són propis d’una democràcia «avançada».

I a la Comissió de Justícia del Congrés, el ministre Rafael Catalá va afirmar que, «per fer acudits o bromes a Espanya, no es condemna cap ciutadà», sinó que s’apliquen els tipus penals a casos concrets, per la qual cosa «no és convenient enviar el missatge que es penalitza l’humor».

SISTEMA PENAL "AFINAT"

El ministre Catalá va respondre així a la diputada Sara Carreño, de Podem, en referència a les recents condemnes a tuiters per missatges que humilien les víctimes del terrorisme. «Li asseguro que a Espanya no hi ha ningú condemnat per l’exercici de drets», va afirmar Catalá, i va afegir que el sistema penal espanyol és «afinat» i «garantista» i té un poder judicial comparable amb el de les principals democràcies del planeta, que ho garanteix.

En el programa de La Sexta 'Al rojo vivo', que ahir va presentar Cristina Pardo, també es va tractar aquesta polèmica amb un dels querellats, Dani Mateo, que, en una intervenció en directe, va reconèixer que està «al·lucinat» i creu que no han entès ni l’acudit. «Encara que jo ja fa molt temps que no entenc res en aquest país», va apuntar. «¿Estem tontos? Que era un acudit, que és un programa d’humor. Se’ns en va l’olla», va comentar Mateo.

Notícies relacionades

Segons el conegut còmic, l’acudit no se centrava en el que simbolitza el monument, sinó en la creu en si mateixa, «que és horrible, i en això no s’ofèn cap sentiment religiós», va apuntar l’humorista, que va reconèixer que ho hauria entès si la denúncia hagués sigut per com són de dolents els acudits, però el problema per a ell és que no s’entenen. «L’humor està en perill en aquest país. Hem de reaccionar perquè si no ens guanyarà la por. No podem deixar que aquesta gent guanyi», va sentenciar l’humorista.

Dani Mateo va tancar la seva intervenció afirmant que a Espanya s’està vivint un moment terrible. «Haurem de començar a fer humor en la clandestinitat, una altra vegada. I són molts casos. En ple segle XXI. No ens deixa bé ni a nivell internacional».