pronòstics nefastos

Manel Navarro surt a buscar la remuntada eurovisiva

El representant de TVE en el festival va l'últim a les apostes, mentre que Itàlia, Bèlgica i Suècia són les favorites

Manel Navarro, el pròxim representant de TVE en Eurovisió. 

Manel Navarro, el pròxim representant de TVE en Eurovisió.  / RTVE

2
Es llegeix en minuts

Els 'zero points' són una amenaça que sobrevola cada any entre els participants d’Eurovisió. ¿Qui no recorda Remedios Amaya i la seva '¿Quién maneja mi barca?', que se’n va anar de buit el 1983? Igual que li va passar a Conchita Bautista el 1965 i a Víctor Balaguer el 1962. Aquest any, les apostes ja estan en marxa i Manel Navarro, el representant de TVE al festival musical, no en surt gaire ben parat. La seva cançó, 'Do it for your lover', figura última en els pronòstics, de manera que necessitarà una valerosa remuntada en aquests escassos dos mesos que falten per al certamen, que se celebrarà el pròxim 13 de maig a Kíev (Ucraïna).

Malgrat els mals auguris, l’artista català no s’acovardeix per la poca confiança que ha despertat la seva proposta: «Crec que tot es veurà una vegada en els assajos. Com a prova, el fet que Jamala, la guanyadora de l’any passat, anava molt malament en les apostes», va comentar a EFE el cantant sabadellenc, elegit en una polèmica gala. 

Amb el que sí que seguirà comptant Manel Navarro és amb l’avantatge que li dona accedir directament a la final, al formar part Espanya del grup dels big five (Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit), els cinc països que més aporten econòmicament a la Unió Europea de Radiodifusió (UER). 

La pràctica totalitat dels 43 països a concurs (un registre històric que només es va donar prèviament el 2011 i el 2008) ja han presentat les seves cartes per aconseguir la victòria. I, en contrast amb la senzillesa i el so de guitarra proposat per Navarro, el pop nodrit de bases digitals serà l’opció que més se sentirà a Kíev.

EL GUANYADOR DE SAN REMO

Al capdavant del rànquing hi ha l’optimista electropop d’'Occidentali’s karma,' amb què l’italià Francesco Gabbani es va proclamar vencedor de l’últim festival de San Remo. 

 

Més clars encara són els apunts electrònics de 'City lights', de la càlida i andrògina Blanche, la representant de Bèlgica. 

Suècia, sempre amb opcions al triomf, aposta aquesta vegada pel perfecte engranatge coreogràfic d'’I can’t go on', en què es fa virtut de l’arrogància 'yuppie' dels anys vuitanta deRobin Bengtsson.

En contraposició, Portugal, quarta en les apostes, recorre a la tradició en el seu retorn al festival després d'un any d'absència. El país reapareixerà amb 'Amar pelos dois', creuament de bossa nova i del cançoner americà dels anys 70 interpretat per l'extravagant Salvador Sobral, que ha reconegut que ha de sotmetre's a una intervenció de dues hèrnies una setmana i mitjana abans d'Eurovisió.

Al capdavant dels baladistes hi ha Bulgària amb 'Beautiful mess' Kristian Kostov, situada sols un lloc per davant d'Austràlia, amb una altra cançó romàntica, 'Don't come easy', d'Isaiah.

LA CONTROVERTIDA RÚSSIA

L'aposta més controvertida serà la de RússiaRússia, amb Julia Samoylova i el seu 'Flame is burning'. L'amenaça recau sobre aquesta intèrpret minusvàlida en cadira de rodes ja que Ucraïna, seu d'Eurovisió 2017, impedeix l'entrada a ciutadans russos que hagin trepitjat Crimea des que el seu país es va annexionar aquest territori.

Entre les opcions que aposten per la música de ball hi ha la de la grega Demy i el seu 'This is love', situada per davant de la banda letona Triana Park ('Line'), l'israelià IMRI ('I feel alive') i el  DJ JOWST noruec ('Grab the moment').

Notícies relacionades

Pel que fa al rock, el gènere a penes estarà representat aquest any més enllà dels hostes del festival, la banda ucraïnesa O.Torvald, que presenten 'Time'.

L'opció més similar a Manel Navarro serà la d'Àustria, de la mà de Nathan Trent amb 'Running on air', una altra cançó amb la guitarra com a eix i la influència de cantautors pop anglosaxons com Ed Sheeran, John Mayer i Jason Mraz.