APOSTA PER LA 'DOCUFICCIÓ'

La crònica negra torna a la tele

Cuatro estrena aquest dijous 'La noche de las mentes criminales', presentat pel detectiu Jorge Colomar

El programa recupera, amb recreacions i testimonis reals, casos ja resolts esdevinguts a Espanya

olerin37302021 televisi n serie mentes o mentes criminales170215124307

olerin37302021 televisi n serie mentes o mentes criminales170215124307

2
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN / BARCELONA

La moda de la dramatització de crims –resolts o no–, seguint l’estela de produccions nord-americanes, ha arribat a la tele espanyola i, sembla, que per quedar-se. Hi ha la recent estrena, per exemple, de The people vs. O. J. Simpson: American crime story, a la plataforma de pagament Netflix. El gènere del denominat true crime també tindrà una part del protagonisme de la batalla que mantenen Mediaset i Atresmedia per les audiències. 

Així, Cuatro estrena avui La noche de las mentes criminales (22.45 hores), programa que recupera successos sonats que han tingut lloc al país. I també per avui el grup de Planeta ha anunciat una nova sèrie documental, Lo que la verdad esconde: El caso Asunta. No és només una coincidència.

Després del final de la producció Mentes criminales: sin fronteras, la tele privada aposta per dedicar la nit del dijous als successos. Seran més de quatre hores d’emissió, que inclouen el nou programa, creat per Mandarina Producciones (¡Qué tiempo tan feliz!, Los mundos de ‘El Príncipe’), i la repetició dels millors episodis de la sèrie protagonitzada per Mandy Patinkin.

Segons apunta Mediaset, l’espai pretén mostrar «el plantejament, nus i desenllaç» d’un crim real resolt esdevingut a Espanya en episodis que combinen un «exhaustiu treball d’investigació i narració ficcionada» amb testimonis reals i recreacions ambientals. Tot això, acompanyat de la veu en off del detectiu Jorge Colomar, que també exercirà de presentador i aportarà reflexions pel fet d’haver mantingut una implicació activa en alguns dels casos.

A LA PRESÓ

Colomar és un veterà en la matèria i la seva figura ha sigut clau en la resolució, per exemple, de l’assassinat de Casp i el crim d’Esperanza Comas. També va tenir problemes amb la justícia per portar a Espanya, el 1983, l’empresari Ramon Mateu, propietari d’una de les principals empreses de transport del país, que estava sent buscat per diversos jutjats i la Interpol per delictes d’estafa, falsificació de documents, apropiació indeguda i aixecament de béns. El detectiu va estar uns quants dies a la presó i, anys després, va ser indultat pel Govern de José María Aznar.

Notícies relacionades

La prudència s’imposa a l’hora de desvelar detalls del format, del qual no han transcendit el nombre d’episodis i solament molt pocs dels protagonistes. «No és un programa típic de successos, perquè pensem anar molt més lluny –assegura Colomar–; això sí, respectant escrupolosament la llei». 

«Pretenem aprofundir en els casos per ajustar-nos al màxim a la crua realitat», puntualitza. «No és necessari fer ficció, perquè la realitat ja per si mateixa és molt bèstia», afegeix l’investigador.