RESUM DE L'ANY

Les millors sèries espanyoles del 2016

2
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna
Manuel de Luna

Periodista

ver +

'Nit i dia' i 'Paquita Salas' han destacat entre les poques novetats en l'oferta de sèries televisives produïdes a Espanya. Mereixen estar en el 'top five' també sèries que han aconseguit mantenir el seu alt nivell en la segona temporada, com 'Merlí' i 'El Ministerio del Tiempo'. Aquesta, amb l'incòmode reconeixement d'haver sigut plagiada descaradament des dels Estats Units.

1. 'NIT I DIA' (TV-3)

Barcelona, negra i criminal

Un 'thriller' ras i curt que dibuixa amb precisió i bon ritme la cara oculta d'una Barcelona que està a l'altura de Los Angeles més confidencial. Bona ambientació, una trama que va de menys a més i un original 'mataiaies' per embastar personatges de fascinant amoralitat (excel·lent treball el de Clara Segura).Clara Segura Amb aquests elements s'ha elaborat una producció autonòmica que presenta una inusual factura internacional.


2. 'PAQUITA SALAS' (Flooxer / Neox)

Si alguna cosa aporta a la ficció audiovisual la 'websèrie' és que un format en què no fan falta milions, sinó talent. I el millor exemple és 'Paquita Salas', modesta però brillantíssima comèdia sobre una representant d'artistes en hores baixes (fantàstica interpretació de Brays Efe) Brays Efe. Divertida, castissa (amb tocs 'almodovarians'), intel·ligent, tendra... Una petita joia per veure cap on anem (o hauríem d'anar).


3. 'EL CASO.CRÓNICA DE SUCEOS' (TVE)

Encara que ha passat sense pena ni glòria (l'evident debacle que pateix TVE-1 N'és la principal raó),debacle que pateix TVE-1 aquesta sèrie és una de les produccions més dignes de l'any, tant per l'aconseguida ambientació, com per la interpretació dels actors i, és clar, l'intel·ligent plantejament de les trames, a partir de casos reales de l'Espanya més profunda. Vaja, que el setmanari 'El Caso' té material de sobres per rivalitzar amb 'American Crime Story'.


4. 'EL MINISTERIO DEL TIEMPO' (TVE)

Notícies relacionades

Ha sigut descaradament plagiada per la totpoderosa indústria de Hollywoodplagiada  i s'ha inclòs en l'oferta de la mateixa plataforma Netflix. Només per aquestes dues raons la ja consagrada sèrie dels germans Pablo i Javier Olivares Pablo i Javier Olivares mereix estar al 'top five' de l'any..., al marge que en la seva segona entrega, una vegada superada l'agradable sorpresa del seu original plantejament, ha sabut mantenir el nivell dels seus viatges pel temps. I ja n'hi ha una tercera per al 2017.


5. 'MERLÍ' (TV-3)

Superat el repte de fer de la filosofia un èxit televisiu, el desafiament del segon curs era mantenir l'interès en les aules audiovisuals. I ho ha tornat a aconseguir gràcies a un 'profe' (perfecte Francesc Orella) Francesc Orella que ha sabut galvanitzar un grup joveníssim d'actors que, la veritat, no han hagut d'esforçar-se gaire per interpretar uns papers en què es veuen representats, no solament ells, sinó milers d'adolescents.