ESDEVENIMENT PRENADALENC

'La Marató' de TV-3 s'acosta als 8 milions d'euros

El programa ha encarat la recta final amb l'emotiva presència de testimonis d'edicions anteriors i un pastís

5
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

A les 0.50 hores, el marcador de 'La Marató' de TV-3 ha presentat la xifra de 7.846.968 euros, i ha superat els registres aconseguits l'any passat al final de l'emissió (7.015.367 euros) dedicada a la diabetis i l'obesitat. El programa ha enfilat la recta final, cap a les deu de la nit, amb un dels moments més emotius de la jornada. Una vintena de testimonis d'edicions passades han pujat a l'escenari per assistir a l'actualització del marcador, que ha il·luminat la xifra de 5.502.068 euros. Poc després, a les 23.40, aquesta xifra ja havia augmentat ostensiblement fins als 6.735.036 euros. Un pastís amb espelmetes elaborat per Christian Escribà -que pròximament presentarà a TV-3 'Bogeria a la pastisseria'- ha sigut testimoni de l'acció.

Fins i tot hi ha hagut temps per a les notícies. Los Manolos, que s'havien tornat a reunir per a l'ocasió, han anunciat que s'estaven plantejant tornar a l'arena musical en el futur pròxim.  

El programa busca sensibilitzar la societat catalana sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer-els dos presentadors del programa amb anterioritat- s'ocupen des del plató principal d'aquest macroprograma de 15 hores. Durant aquest s'ha vist Pellicer tocant el caixó acompanyant els Sopa de Cabra i atrevint-se amb els bongos juntament amb Beth Rodergas i Els Catarres. També els presentadors Josep Puigbó, Mari Pau Huguet, Antoni Bassas, Fina Brunet i Jordi Llompart, entre altres, han recordat els 25 anys de la cita solidària.  

Mitja hora després d'iniciar-se 'La Marató' a TV-3 ja s'havien recaptat 312.181 euros. En la primera connexió amb la Fira de Barcelona, on es troben els voluntaris que atenen les donacions telefòniques al 905 11 50 50, es va poder veure Oriol Junqueras, vicepresident del Govern. A partir del migdia es van incorporar Artur Mas, expresident de la Generalitat Dolors Montserrat, ministra de Sanitat. També hi han assistit Inés Arrimadas (Ciutadans) i Miquel Iceta (PSC).   

El programa ha començat puntualment a les vuit del matí a 'El suplement' de Catalunya RàdioRicard Ustrell ha donat el tret de sortida a una edició que està incloent sorpreses al llarg de la jornada. A les 10.00, TV-3 s'ha sumat a la 'teletó' amb Melero i Pellicer. 

Matiner, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha passat a primera hora pels estudis de Catalunya Ràdio per animar els catalans a fer les seves aportacions i ha subratllat que la Fundació La Marató és en l'actualitat "un dels grans donants que hi ha a Catalunya en recerca sanitària". Comín ha afirmat que 'La Marató' s'ha convertit en "el gran Verkami d'Europa" i és un model que s'estudia en diversos països.

Poc abans del descans per al 'TN vespre', el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exalçat des de la seu telefònica de Girona el paper dels voluntaris -uns 2.400- i ha afirmat que la solidaritat s'ha d'anar "cultivant".  

AFINAT TESTIMONI DE LUCKY GURI

El veterà pianista Lucky Guri ha demostrat com ha superat l'ictus després de sorprendre el públic amb una versió de 'My way' al plató de TV-3. "Vaig tenir un ictus terrible farà uns 12 anys. Per sort estava a prop de l'Hospital Clínic", ha recordat. Va perdre la memòria i va haver de tornar a aprendre-ho tot. Ara segueix tocant, a pesar d'haver-se quedat sense sensibilitat en la meitat del cos. Ha confessat que part del secret de la seva recuperació ha sigut "no perdre mai el sentit de l'humor". 

Per una altra part, la cantant Mónica Naranjo ha revelat a Catalunya Ràdio que coneix bé l'ictus, ja que la seva mare n'ha patit un. L'artista de Figueres és una de les participants aquest any en el disc de 'La Marató', per al qual ha gravat el tema 'Avui vull agrair'. I el realitzador Ventura Pons ha explicat a Catalunya Ràdio que va patir dos vessaments cerebrals a causa d'un accident de bicicleta. "No tothom ha tingut la sort que vaig tenir jo", ha destacat. 

Entre els testimonis de persones que han patit un ictus, TV-3 ha ofert el d'Eduard Franquesa, que va tenir un ictus fa 8 anys. "He esborrat la paraula felicitat de la meva vida", ha confessat. Irene Romero, una nena que va patir la malaltia el juliol passat, ha demostrat que està plena de força i animada de cara a la seva recuperació. També hi han passat Eligio Palomino, un mag que va patir un ictus enmig d'una actuació i ara fa jocs amb una sola mà, i en l'últim tram, Noemí Cot, una fornera amb moltes dificultats per parlar després de patir un vessament cerebral, i Robert W. de Miguel, que es comunica a través d'una tauleta. 

El programa ha comptat amb diferents especialistes en la matèria. De bon matí el doctor Miquel Gallofré va exposar de forma clara amb la paraula 'RÀPID' els símptomes de l'ictus. I en un altre moment el neuròleg Jordi Jiménez va explicar de forma gràfica com es produeix i com afecta el cervell la malaltia. La doctora Montserrat Bernabeu ha aportat les causes de les lesions cerebrals traumàtiques. I el neuròleg Carlos Molina, ja de nit, ha descobert què passa quan s'activa el 'codi ictus'. 

A les 12.15 va començar el tradicional partit de 'La Marató', amb cares conegudes, com Eric Abidal, Carles Puyol i Marc i Àlex Márquez, que ha finalitzat amb 'fair play' (3-3), i els jugadors del Barça i l'Espanyolhan saltat al terreny de joc amb la samarreta del programa.

Entre les actuacions que han animat l'emissió s'ha pogut veure els actors del musical 'Scaramouche', cantants com Conchita i Marcos Franz (el Gerard de 'Merlí') i el clown Guillem Albà. Doctor Prats ha interpretat 'Les nits no habiten mai', tema central de la 'flashmob' de 'La Marató', inclòs en el disc de aquesta edició, i la Família del Super3, 'Som un equip', amb els Brodas Bros. A mitja tarda, Sole Giménez, amb el taller de Músics i el Cor de Professors de Música de Catalunya, ha cantat 'Sense tu', l'èxit de la sèrie 'Polseres vermelles', i poc abans de les 20.00 hores ha sigut el torn del trio italià Il Volo, amb 'Et queda tant per viure'. 

Ja en l'última franja -que ha incorporat una realització en 360º-, Ramon Mirabet i Paula Valls han interpretat 'No et deixis', banda sonora de l'espot d'aquest any. Joel Joan, Agnès Busquets, Empar Moliner i Tomàs Molina han pujat a l'escenari juntament amb el cor de l'Escola Affinem i Nek ha interpretat 'Perquè la vida és així'.    

Notícies relacionades

El telèfon per fer els donatius és el 905 11 50 50.També es poden realitzar aportacions a través dels caixers automàtics de CaixaBank, transferència bancària i la pàgina web www.tv3.cat/marato.