TELEVISIÓ AUTONÒMICA VALENCIANA

Canal 9 podria reobrir el 9 d'octubre vinent

'Reset RTVV' explica una 'refundació' econòmica i jurídica

Portada del llibre ’Reset RTVV’.

Portada del llibre ’Reset RTVV’.

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Una altra televisió pública valenciana és possible. A partir d'aquesta idea, cinc professionals de la comunicació valencians han reflexionat sobre la poc edificant història de Canal 9 i el seu vergonyós tancament -novembre del 2013- per plantejar com hauria de ser una possible refundació de l'extinta cadena. La seva anàlisi dels errors i com elaborar un nou projecte audiovisual que els eviti és la base del llibre Reset RTVV (Onadaedicions).

«Reset RTVV ve a ser el full de ruta de la reobertura de Canal 9», diu Toni Mollà, doctor en Sociologia i experiodista del canal valencià, que està convençut que la tele autonòmica valenciana es reobrirà aquest any. «Podria ser el 9 d'octubre vinent, data simbòlica, ja que aquell dia del 1989 es va inaugurar Canal 9», explica Mollà, un dels professionals que han elaborat aquest treball i que es presenten com a Col·lectiu Ricard Blasco («El primer i millor investigador de la comunicació al País Valencià»).

«La idea del llibre es va començar a gestar al tancar-se Canal 9. De cop es van perdre 1.400 llocs de treball directes i uns 4.000 d'indirectes -recorda Mollà-. Va ser un gran revés econòmic per a València, com si hagués tancat la Ford… L'opció era posar-se a plorar o intentar reobrir la tele, perquè creiem que es va tancar en fals, va ser un nyap jurídic i econòmic, i es pot i s'ha de reobrir». Així, Mollà -juntament amb el catedràtic de Periodisme Lluís Gómez Mompart, el periodista i exconseller de la RTVV Manuel S. Jardí, el sociòleg i exconseller de la RTVV Rafael Xambó i Mònica Parreño, màster en Societat de la Informació i el Coneixement- van començar a discutir com reobrir Canal 9.

«El que vam fer va ser el que faria qualsevol empresa: un pla estratègic, amb una anàlisi del sector de la comunicació a València i el model d'empresa que plantejàvem, així com informes jurídics i econòmics de viabilitat», diu Mollà, que afirma rotund: «Canal 9 s'ha de reobrir perquè és totalment viable».

Aquesta possibilitat sembla viable: «PSOE, Compromís, EU, Podem…, tots ja ens han assegurat que la reobririen en el moment que arribin al poder», avança.

Notícies relacionades

UNA ALTRA TELE / La reobertura està promesa, però el que també diu el llibre és que no pot ser la mateixa. «Segons les nostres anàlisis, la reobertura tindria un cost zero, i després hi hauria un despesa controlada de cinc milions d'euros al mes. Però és clar, s'haurien de tornar les indemnitzacions d'un ERO mal fet i fer-ne un altre amb cara i ulls. Calculem que la plantilla real de la RTVV seria d'uns 750 treballadors i la resta, uns 500 o 600, no tenen plaça consolidada i són els enxufats dels Governs de Zaplana i Camps».

El llibre també diu com hauria de ser la nova RTVV: una televisió de servei públic, amb un sistema de finançament mixt, un contracte programa clar i un consell de l'audiovisual independent que controlés la seva rigorositat professional, sense pressions polítiques. «Això potser és el més difícil -reconeix Mollà-, encara que ara, en plena època preelectoral, et diuen a tot que sí».