informatiu de tv-3

El tancament de Canal 9, a '30 minuts'

La xarxa va elogiar el reportatge sobre la clausura de RTVV

Imatge del reportatge de ’30 minuts’ sobre el tancament de Canal 9.

Imatge del reportatge de ’30 minuts’ sobre el tancament de Canal 9. / TVC

2
Es llegeix en minuts

El 29 de novembre del 2013, a les 12.19, la Generalitat valenciana va tancar les emissions de la radiotelevisió pública (RTVV). I precisament aquesta hora és la que va agafar prestada aquest diumenge l'informatiu '30 minuts' per al títol del seu reportatge, '12.19, temps de silenci', en què va reconstruir la història dels mitjans públics de la comunitat i les causes que van portar a aquest desenllaç.

El documental va ser àmpliament elogiat a les xarxes socials. "Quina llàstima que el @30minuts d'avui no el puguin veure al País Valencià", va comentar una tuitera. "Pell de gallina mirant @30minuts sobre #FiCanal9_tv3. Tot el que va passar en aquella casa és al·lucinant. Solidaritat amb el #PaísValencià", va escriure un altre usuari.

Una tuitera valenciana es va queixar d'haver de veure aquest documental a través d'internet. "Haver de veure per internet TV3 (emissora prohibida) un documental sobre una RTV tancada #FiCanal9_TV3 #sensesenyal". Alguns van coincidir a dir que aquesta experiència hauria de fer reflexionar la professió: "Espero que l'experiència de Canal 9 serveixi per fer reaccionar periodistes que fan de canal transmissió de censura també a Cat".

ANUL·LACIÓ DE L'ERO

Encara que la clausura es va portar a terme el 29 de novembre, el Govern valencià havia decidit suprimir l'ens unes setmanes abans, just després de conèixer-se la sentència d'anul·lació d'un expedient de regulació d'ocupació que havia suposat l'acomiadament de prop de 1.000 treballadors. Segons el president autonòmic, Alberto Fabra, la comunitat no tenia diners per mantenir la radiotelevisió pública si havia de readmetre els professionals acomiadats. El tancament d'un mitjà de comunicació públic només té un precedent a Europa: el de l'ERT grega.

Notícies relacionades

El reportatge de '30 minuts', dirigit per Vicente Sanz Jesús Moreno i realitzat per Emeeme Producciones i TVC, va intentar respondre a la pregunta de què va passar en l'ens valencià perquè acabés convertit en un paradigma del malbaratament i la manipulació informativa. Les últimes 12 hores d'emissió en directe de la RTVV van ser el fil conductor a través del qual es van encadenar les reflexions de diferents analistes, però sobretot dels extreballadors de la cadena, que van explicar com s'exercia el control polític i per què van tolerar aquelles pràctiques.

CORRUPCIÓ

A més, el document va reconstruir el paper clau de la RTVV en els escàndols de corrupció a València. Fins ara, hi ha 12 exdirectius de la cadena imputats en diferents processos judicials, entre ells, Pedro García, director general entre el 2004 i el 2009, i a qui la investigació judicial atorga un paper capital en la branca valenciana del 'cas Gürtel'.

Temes:

30 Minuts