PROJECTE EN MARXA

Un 'Quixot' radiat

Ràdio Nacional en prepara una versió sonora amb Pou de protagonista

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) prepara una nova adaptació sonora d'El Quixot per celebrar, el 2015, el quart centenari de la publicació de la segona part de l'obra de Miguel de Cervantes. La nova edició radiofònica constarà de 10 capítols d'una hora de durada i estarà interpretada pels actors Josep Maria Pou (Don Quixot), Javier Cámara (Sancho Panza) i Michelle Jenner (Dulcinea), amb el director teatral José Luis Gómez com a narrador. El guió i la difícil adaptació de la mítica obra van a càrrec de l'acadèmic Francisco Rico.

Aquesta no és la primera vegada que la ràdio estatal s'atreveix a portar a les ones les aventures de l'enginyós hidalgo cervantí. L'any que ve, quan vegi la llum aquest projecte cap a la primavera, es compliran 50 anys de la històrica gravació realitzada a RNE amb quatre monstres de l'escena espanyola: Adolfo Marsillach, Fernando Rey, Francisco Rabal i Nati Mistral. Com que ha passat tant de temps, s'aprofitaran els nous avenços tecnològics i les tècniques de muntatge per elaborar-ne una versió més acabada. «S'han netejat algunes errates i hem modernitzat el llenguatge, encara que hi hagi expressions, com la de 'lanza en astillero', que siguin de difícil actualització», va advertir en la presentació d'ahir Francisco Rico, que s'ha guiat per la necessitat de ser fidel «tant al text de Cervantes com al mitjà radiofònic».

Notícies relacionades

Josep Maria Pou està enormement «il·lusionat» amb el fet que li hagi correspost aquest «personatge caigut del cel». L'actor català té la sensació de «tancar un cicle». «La meva primera vocació va ser la ràdio i per millorar la veu em vaig matricular a l'Escola d'Art Dramàtic: ara es tracta de tornar a la ràdio i, a sobre, amb El Quixot, de manera que s'ajunten dues de les coses que més m'agraden», va recordar. El seu company Javier Cámara va dir que es trobava davant una «tasca quixotesca» per la seva poca experiència a la ràdio. «De totes maneres, sóc fill de pagès i no podria brindar-li al meu pare millor homenatge que fer de Sancho Panza, o sigui que hi posaré l'ànima», va confessar. Per la seva part, José Luis Gómez va qualificar de «privilegi» la seva participació.

PRESIDENT 'QUIXOT' / Preguntat per aquest diari sobre la seva opinió del pròxim president de RTVE, el director de RNE, Alfonso Nasarre, va assegurar que José Antonio Sánchez «té una mica de Quixot a l'haver acceptat aquest càrrec». «Em sembla una elecció i un repte que demostren el seu coratge», va dir de Sánchez, que serà elegit avui pel Congrés.