Secció recomanada per

TECNOLOGIA

Google centra els seus esforços a impulsar la intel·ligència artificial

La firma diu que s'està passant d'un món 'mobile-first' a 'intel·ligència artificial-first'

google lens

google lens

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Google és coneguda per tenir el buscador més utilitzat del món, el sistema operatiu per a telèfons mòbils més popular, la xarxa de publicitat on line més extensa... Però la companyia amb seu a Mountain View sembla que s’estima més mirar cap al futur. I aquest esdevenidor es  diu intel·ligència artificial, un camp de desenvolupament on està bolcant tots els seus esforços.

El gegant tecnològic ha celebrat aquesta setmana la seva conferència anual de desenvolupadors, on s’ha parlat del nou sistema operatiu de Google (Android O), la realitat virtual o com Google ajuda a trobar feina. Però el conseller delegat de Google, Sundar Pichai, va deixar clara la seva intenció: «Avui estem sent testimonis d’un nou canvi de paradigma: la transició d’un món mobile-first cap a un d’intel·ligència artificial-first».

Les investigacions de Google han portat l’empresa a crear una nova generació de circuits integrats desenvolupats específicament per a l’aprenentatge de màquines, a associar-se amb investigadors i científics per avançar en la matèria i fins i tot en la creació de xarxes neuronals: complexos models matemàtics que analitzen milions de dades i que són capaços d’aprendre de forma autònoma. De fet, un dels anuncis que ha fet la firma és que les seves xarxes neuronals ja són capaces de crear altres xarxes neuronals. És a dir: intel·ligència artificial que crea nova intel·ligència artificial.

Notícies relacionades

Segons assegura Pichai, l’objectiu de la companyia és «democratitzar l’accés a la tecnologia», obrint les seves propostes d’intel·ligència artificial a tota la comunitat amb la nova web google.ai. Però com no podia ser d’una altra manera, on està aplicant ja els avanços és als seus productes: l’assistent Google Home ja aprèn sobre els usuaris.

Un altre exemple és Google Lens: com fent servir la càmera del telèfon i enfocant-la sobre qualsevol objecte aquest és capaç d’identificar-lo (intel·ligència artificial en temps real): si s’enquadra una flor, dirà de quin tipus és; si s’enfoca un restaurant, s’obtindran opinions i es podrà reservar. «Els nostres sistemes reconeixen imatges més bé que les persones», va dir Pichai.