Secció recomanada per

TERMINAL INCENDIARI

Samsung deixa de fabricar definitivament el Galaxy Note 7

La companyia s'enfonsa a la borsa un 7,5% després dels nous problemes amb el seu mòbil estrella

sams

sams

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El fiasco del Galaxy Note 7 de Samsung, del qual ha hagut d’aturar la producció definitivament per nous casos d’incendi del terminal, serà un cop dur econòmic a curt termini, però es pot convertir en un fet pitjor si es té en compte el mal reputacional. Així ho asseguren des del sector de les telecomunicacions i els fabricants, que donen per fet que Samsung perdrà a curt termini el lideratge en vendes a Espanya.

El gegant sud-coreà va haver de rendir-se ahir davant la pitjor crisi en molts anys que recorda aquesta firma, i potser la més sonora de la indústria de la telefonia intel·ligent. En un breu comunicat, la companyia va donar l’extremunció a la seva terminal estrella: «Com que la seguretat dels consumidors continua sent la nostra màxima prioritat, hem parat les vendes i el programa de substitució del Galaxy Note 7 i, en conseqüència, hem decidit parar la seva producció de forma permanent».

Samsung posa així punt i a part (ara haurà de lidiar amb les devolucions i fer front al futur incert) al calvari que ha suposat un terminal que se suposava que havia de liderar les vendes en la campanya estrella, la de Nadal. Encara que va rebre bones crítiques i va tenir un llançament exitós a Corea del Sud, la Xina i els Estats Units (a Espanya s’havia de posar a la venda més tard, just quan van esclatar els problemes), diversos usuaris van reportar que el seu telèfon s’havien incendiat.

Hi va haver reacció de Samsung: cridar a revisió els telèfons i llançar una versió actualitzada i corregida... suposadament. La setmana passada, alguns usuaris que ja tenien el nou dispositiu van veure com, novament, els seus telèfons es cremaven (fins i tot es va haver de desallotjar un avió que estava a punt d’enlairar-se). Després d’analitzar la situació ahir, Samsung va fer públic el cessament definitiu de la producció i va demanar als usuaris que apaguin el mòbil.

PERJUDICADA / «És un cop dur per a Samsung. Té múscul suficient per suportar-ho, però la marca ha sigut perjudicada», asseguren fonts d’un dels seus principals competidors. «És probable que Samsung es decanti per promocionar un altre terminal per Nadal... però no li serà fàcil resoldre el problema», afegeixen des d’una de les principals operadores d’Espanya.

Samsung tenia previst vendre al voltant de 20 milions de Galaxy Note 7 a tot el món, de manera que la retirada del terminal suposarà un cop milmilionari a les seves finances (el preu del terminal és de 859 euros a Espanya). Els analistes auguren un impacte en els comptes de la firma del voltant de 10.000 milions d’euros, però el que encara no es pot quantificar és el cost en la marca. Ahir va caure un 8% en borsa.

Notícies relacionades

A Espanya, Samsung tenia una còmoda situació, i va ser líder del mercat durant els últims anys gràcies a l’èxit de la gamma Galaxy. No obstant, en els últims mesos la firma ha perdut força per la pujada de la gamma mitjana; tant que la xinesa Huawei, segona, es va situar a poc més d’un punt de diferència en quota (23,2% vs. 22,1%) al mes de juliol, segons Kantar Worldpanel. A l’agost no hi ha hagut sorpasso, però des del sector es dóna per fet que tard o d’hora passarà.

«Creiem que la demanda es desplaçarà cap a terminals d’Apple i Huawei a curt termini», prediuen en un dels operadors espanyols. A Espanya, segons algunes fonts, hi havia unes 50.000 prereserves del Note 7, que no va arribar a posar-se a la venda de forma oficial ja que el problema va sorgir just abans de la data de llançament. No obstant, sí que hi va haver centenars d’usuaris que van rebre el terminal abans de temps, i que van ser avisats de la revisió.