Secció recomanada per

PER A IPHONE I IPAD

Una aplicació mòbil avisa si hi ha meduses a les platges de Barcelona

Medjelly actualitza les dades diàriament i afegeix el temps i l'estat de l'onatge

Dues pantalles de Medjelly.

Dues pantalles de Medjelly.

1
Es llegeix en minuts

Investigadors delCSIC i la Mediterranean Science Comission han desenvolupatMedJelly,una aplicació per a dispositius mòbils que informa en temps real de la presència de meduses a lesplatgesde Barcelona i que ajuda a reconèixer quina espècie és i com actuar en cas depicada.

L'aplicació és gratuïta i funciona per a mòbils iPhone i tauletesiPad, tot i que també és possible accedir a les dades a través d'Internet.

L''app', que encara està en proves, permetrà als ciutadans saber si aquell dia hi ha meduses a la platja a la qual volen anar, saber si hi ha risc si es banyen i facilitar el reconeixement de les espècies més perilloses.

L'aplicacióMedJelly, impulsada en col·laboració amb els ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona i els serveis de salvament i socorrisme, ofereix tota la informació en temps real sobre l'estat de les platges. A part de recollir dades sobre la meteorologia, l'onatge, les condicions dels corrents marins i l'índex de radiació ultraviolada, informa de l'espècie determinada de medusa que podria estar nedant a prop de la platja, amb fotografies i textos explicatius per saber-la reconèixer.

Les proliferacions de meduses i altres animals gelatinosos en aigües costaneres i oceàniques són un fenomen natural que sol incrementar-se a l'estiu, coincidint amb la temporada de bany, assenyalen els responsables d'aquest dispositiu, que remarquen que, no obstant, la seva presència no ha de generar alerta ja que no totes les espècies suposen perill.

Notícies relacionades

"L'aplicació ha estat dissenyada per facilitar als ciutadans una eina de gran utilitat i d'accés ampli sobre un tema que cada vegada preocupa més. L'objectiu és informar de manera clara i precisa sobre les meduses: quins tipus hi ha, quins em puc trobar a la platja i què haig de fer en cas de picada", explica la investigadora del CSIC Macarena Marambio, que s'encarrega d'actualitzar l'aplicació diàriament amb les dades científiques disponibles.

Els banyistes podran, a més, valorar a través de l'aplicació l'estat de cada platja i deixar comentaris que ajudin els científics i els serveis de salvament i socorrisme a completar la informació disponible.