Secció recomanada per

TRÀNSIT

El Japó aconsella que els cotxes híbrids siguin més sorollosos

El Toyota Prius emetrà sons de motor per alertar els vianants

Recàrrega elèctrica d’un Toyota Prius.

Recàrrega elèctrica d’un Toyota Prius. / REUTERS / VINCENT KESSLER

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El cotxe híbrid més popular i comercialitzat, el Toyota Prius, és tan silenciós que els vianants ni tan sols s'adonen que s'acosta, cosa que fa que augmenti el risc d'accidents. Això és almenys el que ha passat al Japó, el país originari de la marca, motiu pel qual Toyota posarà a la venda un sistema sonor per al Prius que simula el soroll d'un motor amb l'objectiu d'alertar els vianants de la proximitat de l'automòbil. La firma Nissan ja ha començat a aplicar aquesta mesura al seu model elèctric Leaf.

El nou enginy emet el so sintetitzat d'un motor elèctric sempre que el cotxe es mogui a menys de 25 quilòmetres per hora, velocitat a la qual un vehicle híbrid és més silenciós, ja que es desplaça amb tracció elèctrica. Els vianants podran, d'aquesta manera, adonar-se de la proximitat del vehicle, que sonarà amb una intensitat diferent en funció de la seva velocitat.

SENSE SER MOLEST / Toyota oferirà a partir del 30 d'agost aquest sistema, que podrà ser instal·lat en els models Prius de tercera generació a un preu de 12.600 iens (116 euros). El sistema, «que pretén alertar i no ser molest», segons un portaveu de la companyia, s'ha dissenyat d'acord amb les recomanacions del Ministeri de Transport del Japó, que havia rebut queixes de vianants pel perill que suposen els silenciosos híbrids a baixes velocitats.

Toyota és el primer a comercialitzar en massa un d'aquests dispositius d'alerta, que pretén instal·lar en el futur en vehicles que utilitzin tant un motor híbrid com un d'únicament elèctric. És precisament l'últim model de tercera generació que a principis d'aquest any va haver de ser revisat als tallers a causa d'un error detectat en el sistema ABS dels frens.

Notícies relacionades

El Prius s'ha convertit des de l'arribada al mercat de la seva tercera generació, la primavera de l'any 2009, en el cotxe més venut del Japó i és el gran èxit de l'empresa japonesa, primer fabricant mundial de vehicles.

MÉS VENDES / Des que l'any 1997 la marca japonesa va treure al mercat el primer cotxe híbrid del món, el Coaster Hybrid, s'han venut 2,7 milions de 12 models diferents de cotxes híbrids en 80 països. A l'Estat espanyol, el Prius continua augmentant les seves vendes cada any, de 2.413 el 2008 a 3.095 el 2009 i amb 3.311 unitat venudes durant els set primers mesos d'aquest any.