La Guàrdia Civil seguia 'el Chicle' des de feia més d'un any

Els responsables de la investigació van decidir ampliar les proves per detenir-lo davant les coartades ofertes per la família del detingut

L'ADN confirma que el cadàver trobat és el de la noia madrilenya

El comandant de la UCO, Manuel Sánchez Corbí, ha descrit ’el Chicle’ com un professional de la delinqüència, en un terreny que domina. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil va confirmar ahir no només que el cos trobat al pou de l’antiga fàbrica era el de Diana Quer, segons les anàlisis d’ADN, sinó que l’ara detingut acusat del seu assassinat, José Enrique Abuín Gey, el Chicle, era el principal sospitós des del novembre del 2016 i que feia almenys un mes que estaven recollint totes les proves per implicar-lo formalment, ja  que el cas estava arxivat des de l’abril. Que es van plantejar la seva detenció fa un mes, però que la van posposar per acabar de consolidar-la. Fins que finalment va atacar una altra noia el dia 25 a Boiro. Durant aquest temps solament van mantenir una vigilància «puntual», cosa que va estar a punt de desembocar en el segrest de la noia a Boiro. La Benemèrita s’escuda en el fet que a l’estar el cas arxivat judicialment no podien controlar legalment Abuín. 

El coronel en cap de la Unitat central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Manuel Sánchez Corbí, va explicar en roda de premsa que el Chicle va actuar sol i que no coneixia Diana. 

El cadàver de la noia madrilenya va aparèixer diumenge passat, 31 de desembre, després de la confessió del Chicle. Estava aparentment ben conservat gràcies a haver estat submergit en un dipòsit d’aigua freda, sense fauna ni corrents. Va aparèixer llastat per dos totxos de ciment lligats a la cintura i a l’espatlla, i amb altres objectes com una brida que potser va ser l’arma homicida i la bossa que portava aquell dia.

El dipòsit on va ser submergida tenia una profunditat de 10 metres, i estava tapat amb una llosa de formigó d’1,5 metres molt pesada que els agents van haver de moure amb l’ajuda d’un camió de bombers. No obstant asseguren que el Chicle va introduir el cos per una obertura molt més petita i fàcil de bellugar.

Sánchez Corbí va revelar que van estar esperant a tenir tots els informes perquè Abuín es va revelar com «un criminal de gran agilitat mental i que prenia precaucions per a la seva seguretat personal».

La desaparició de Diana, el 22 d’agost del 2016, va suggerir «segons el bon olfacte d’un company», va dir, que es podia tractar d’un segrest i no d’una desaparició, cosa que va fer que els agents obrissin molt aviat la investigació. El rastre del mòbil va ser clau i va plantejar molts dels dubtes que van haver de resoldre els agents, que van descartar aviat una implicació d’algú conegut per la jove. El 27 d’octubre, quan va aparèixer el mòbil de Diana al mar, van tenir la certesa que es tractava d’un segrest i que l’autor era «un professional de la delinqüència». «El perfil del sospitós ens quadrava des de l’agost i el novembre del 2016 teníem tots els indicis que era el Chicle».

El seguien

Notícies relacionades

El sospitós va començar a intuir que el seguien i va arribar a interrogar un guàrdia civil per saber-ne el motiu. I allà es va delatar. En la seva entrevista amb l’agent li va explicar que estava amb la seva dona a les festes d’A Pobra, una dada que no coneixien. I quan el van cridar a declarar com a testimoni, el novembre del 2016, va assegurar que havia anat a robar gasolina amb la seva dona. La dona i els seus cunyats van recolzar aquesta versió en les seves declaracions, de les quals no es van desdir fins a aquest Nadal, quan els agents els van fer veure que l’agressió a una jove a Boiro incriminava sense dubtes el Chicle.

Fins llavors, el delinqüent s’havia escapolit de totes les proves que li van posar els agents. L’assalt a la noia de Boiro va ser «un problema» que els va fer avançar la seva detenció davant una filtració periodística que vinculava els dos fets. L’intent de segrest va revelar com va poder actuar el Chicle amb Diana Quer.