Desestimat el recurs

Condemnat un guàrdia civil que va preguntar a una subordinada si portava calces

"Hauries d'estar orgullosa que algú com jo volgués quedar amb tu", li va arribar a dir

Façana del Tribunal Suprem, a Madrid.

Façana del Tribunal Suprem, a Madrid. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem ha condemnat a tres mesos i un dia de presó un brigada de la Guàrdia Civil per dirigir a una subordinada expressions obscenes i de contingut sexual, com preguntar-li si portava roba interior.

L'alt tribunal ha estudiat el recurs interposat pel guàrdia civil contra la sentència dictada el mes d'abril passat pel Tribunal Militar Territorial Quart de la Corunya i ha confirmat la pena imposada per dos delictes d'abús d'autoritat, en la modalitat de tracte degradant a inferior. "La gravetat de la conducta del recurrent és inqüestionable", diu el Suprem en una sentència recollida per Europa Press.

Segons el relat de fets que recull la sentència del Tribunal Suprem, de què ha sigut ponent Fernando Pignatelli, el brigada de la Guàrdia Civil José I. T. va dirigir "frases grolleres i de contingut obscè" i d'una "inqüestionable pulsió sexual" entre el juliol i el desembre del 2012 a la seva subordinada Marta V. L. Així mateix, va fer tocaments, almenys en dues ocasions, "sempre contra l'expressa voluntat" de la víctima, i va intentar quedar amb ella a soles.

Atac a la dignitat

Unes manifestacions que va fer en públic i que pels magistrats del Suprem suposa un "atac a la seva dignitat i la seva llibertat de determinació en l'àmbit sexual" que "de cap manera havia de suportar" ni "esperar" de part d'un superior jeràrquic.

El condemnat va començar la seva insinuació mostrant sorpresa al veure a la seva destinació una "noia tan guapa i tan mona per aquí". Va continuar comentant-li que la seva "última nòvia" tenia la mateixa edat que la subordinada i que "un home de 50 anys era com una dona de 30".

En altres ocasions el to de les expressions van pujar al preguntar-li si portava "calces" perquè l'estava mirant i "no es nota res", o al fer referència a parts del seu cos. "Hauries d'estar orgullosa que algú com jo volgués quedar amb tu", li va dir també.

Angoixa, estrès i malestar

Tot això va provocar a la guàrdia civil Marta V. L. "una situació d'angoixa, estrès, malestar, decaïment i por amb episodis de nerviosisme, abatiment i plor", destaquen els magistrats.

Notícies relacionades

El recurrent va al·legar en el seu recurs que no ha quedat acreditada "la realitat dels sentiment d'humiliació i indignitat en el destinatari" i que no s'ha lesionat la integritat moral de la víctima perquè en els fets declarats provats "no hi ha continuïtat", són "infundats, equívocs, inconnexos i descontextualitzats".

El Suprem no comparteix aquestes afirmacions i considera que el brigada ha portat a terme un tracte degradant i que, per tant, s'ha saltat el comportament que defineix el Codi Penal Militar.