judici a porta tancada

La víctima reviu durant hores l'horror de la violació dels Sanfermines

El tribunal ha autoritzat que se li projectés el vídeo gravat per 'la Manada' però al final cap lletrat ho ha demanat

La noia ha arribat "tranquil·la" i acompanyada pels pares i una tia, sense que ningú els pogués veure

Accés a les dependències judicials del furgó on es troben els cinc sevillans acusats d’una violació grupal. / JESÚS DIGES / VÍDEO: EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La víctima de la presumpta violació en grup dels Sanfermines del 2016 va afrontar ahir el dur interrogatori dels advocats defensors dels joves de la Manada que han pretès desacreditar la seva versió per sostenir la tesi que les relacions sexuals van ser consentides. Més de tres hores va estar responent també al fiscal, a les acusacions populars i al seu advocat en la jornada clau que marcarà el desenllaç del judici iniciat dilluns passat a Pamplona.

La jove madrilenya, de la qual només es coneix la inicial C., i que tenia 18 anys quan van passar els fets i que ara en té 20, va arribar a les 9.36 hores del matí acompanyada pels seus pares i una tia en un furgó policial que va entrar a l’Audiència Provincial de Navarra pel garatge. Estava «tranquil·la» en aquells moments, segons fonts jurídiques.

La família havia demanat que pogués declarar per videoconferència per protegir la seva intimitat i la seva estabilitat psicològica, però el tribunal va estimar necessària la seva presència a la sala el dia de l’interrogatori. A canvi va decretar que tota la vista oral se celebrés a porta tancada, sense mitjans de comunicació ni públic, per preservar la intimitat de la noia, però també la dels acusats, evitant d’aquesta manera «la indesitjada i indesitjable exposició pública airejant aspectes relatius a la seva intimitat corporal i a la seva vida sexual» que pertanyen a l’esfera personal.

Sense els acusats

Els cinc acusats, a més a més, van haver de sortir de la sala durant la declaració de la noia, que van seguir per un monitor de televisió. L’inici de la declaració es va demorar perquè el tribunal es va retirar a deliberar sobre la petició d’un dels lletrats de la defensa perquè es poguessin visionar durant l’interrogatori els vídeos dels fets gravats pels mateixos acusats a l’escenari del delicte.

Malgrat que el fiscal s’hi va oposar, el tribunal en va autoritzar el visionament, però al final la víctima es va estalviar el mal trago perquè durant el seu torn de preguntes cap dels defensors ho va demanar.

L’advocat de tres dels acusats, Agustín Martínez Becerra, va explicar a la sortida que no ho van considerar «necessari» i que l’interrogatori havia anat «bé», s’entén que per als seus interessos. El tribunal també va exigir als lletrats discreció total sobre les respostes de C.

Les mesures amb què s’està protegint tant la denunciant com els acusats són tan estrictes que han inclòs empaperar les finestres de la sala de vistes que donen a l’exterior perquè no es puguin captar des de fora imatges del que passa a dins.

De la coherència del relat que hagi mantingut C. dependrà en gran part la decisió que prenguin els magistrats. L’altra peça clau són els vídeos. Se’n van gravar set que sumen un total de 96 segons. Els experts que han analitzat les gravacions descriuen que la noia està completament immòbil i amb els ulls tancats, i que és tractada com un objecte inanimat.

La jove va assegurar davant la Policia que la van obligar a entrar al portal agafant-la dels braços mentre «el noi del rellotge li tapava la boca». Després va explicar que els nois li van arrencar la ronyonera i el jersei. «Em van envoltar entre tots i un em va dir que li fes una fel·lació. Un altre em va agafar per darrere, em va abaixar els leggings i em va penetrar», va sostenir.

Notícies relacionades

Després de la víctima, va declarar la parella que el 7 de juliol del 2016 a la nit la va trobar plorant en un banc, la va consolar i va trucar a la policia perquè un dels presumptes agressors li havia robat el mòbil.

Per a la jornada d’avui s’ha programat la declaració com a testimonis de quatre policies municipals i de tres agents de la Policia Foral. 

El tribunal extrema les garanties per als acusats

Les primeres decisions que ha pres el tribunal que jutjarà la presumpta violació grupal semblen inclinar la balança cap a les màximes garanties per a la defensa de <em>la Manada</em>. Si ahir decidia admetre que s’obligués  la víctima a veure els vídeos dels fets, el dia anterior havia acceptat com a prova durant la vista oral l’informe d’un detectiu encarregat pels familiars d’un dels acusats sobre la vida de la víctima.